Плановете на руския президент Владимир Путин да притисне Европа чрез

...
Плановете на руския президент Владимир Путин да притисне Европа чрез
Коментари Харесай

Блумбърг: Енергийният гамбит на Путин се проваля, топлата зима спасява Европа

Плановете на съветския президент Владимир Путин да притисне Европа посредством потребление на силата като оръжие наподобяват несполучливи - най-малко към този момент, демонстрира разбор на организация Блумбърг.

 

На Европа оказват помощ мекото време, по-широката гама от снабдители и напъните за понижаване на търсенето, като запасите от газ към момента са съвсем цялостни, а цените падат до равнищата отпреди войната в Украйна. След внезапния поврат през последния месец Европа евентуално към този момент е минала през най-лошото от рецесията, показва организацията.

 

Комбинацията от условия – в това число Covid неволите на Китай, които притъпиха конкуренцията за полутечен природен газ (LNG) – би премахнала доста високата инфлация, би нормализирала икономическите вероятности на Европа и би оставила на Кремъл по-малко въздействие върху съдружниците на Украйна.

 

Въпреки че внезапно захлаждане или спиране на доставките към момента могат да хвърлят енергийните пазари в безпорядък, нараства оптимизмът, че Европа към този момент може да преживее тази и идната зима.

 

" Опасността от цялостен стопански срив, главен срив на европейската промишленост, е предотвратена, доколкото можем да забележим ", съобщи немският министър на стопанската система Роберт Хабек, основен проектант на отговора на страната на енергийната рецесия, по време на пътешестване до Норвегия, която зае мястото на Русия като максимален снабдител на газ за страната.

 

Кризата, провокирана от почналата през февруари 2022 година съветска инвазия в Украйна, към този момент коства на Европа близо 1 трилион $ поради скока на енергийните цени. Правителствата дадоха отговор с помощи за над 700 милиарда $, с цел да оказват помощ на фирмите и потребителите да поемат ценовия удар. Те също по този начин се борят да се откажат от зависимостта си от съветската сила, изключително от природния газ.

 

Европейският съюз към този момент не внася въглища и недопечен нефт от Русия, а доставките на газ са доста лимитирани. Блокът запълни част от празнината посредством увеличение на доставките от Норвегия и доставките на полутечен природен газ от Катар, Съединени американски щати и други производители.

 

В Германия складовете са цялостни на към 91% спрямо 54% по също врме тъкмо преди година, когато Русия към този момент изпразваше следените от нея газови уреди. Оттогава държавното управление на канцлера Олаф Шолц национализира локалните звена на " Газпром " и похарчи милиарди евро за попълване на запаси.

 

Енергоспестяващите ограничения от промишлеността и семействата, както и най-топлите януарски температури от десетилетия помогнаха за запазването на високата запълняемост на газохранилищата.

 

" Ние сме огромни оптимисти, каквито в действителност не бяхме през есента “, сподели Клаус Мюлер, началник на мрежовия регулатор на Германия, в изявление за публичната телевизия ARD. " Колкото повече газ имаме в хранилищата при започване на годината, толкоз по-малко стрес и разноски ще имаме, с цел да ги заредим още веднъж за идната зима ".

 

Междувременно референтните цени на газа спаднаха до едвам една пета от върховете, сложени в края на август 2022 година, и макар опасенията, че по-ниските цени могат да подтикват търсенето, потреблението към момента понижава предвид на по-слабата стопанска система.

 

Очаква се през 2023 година европейското ползване да бъде с към 16% под междинните петгодишни равнища, се показва в отчет на Morgan Stanley.

Благоприятните условия и разширението на възобновимия потенциал също оказват помощ. По-високото произвеждане на вятърна и слънчева сила ще помогне за понижаване с 39% тази година на производството на електрическа енергия от газ в 10 от най-големите пазари на сила в Европа, съгласно S&P Global.

 

Динамиката се е трансформирала дотам, че в този момент идва прекалено много LNG, съгласно Morgan Stanley. Доставките сложиха нов връх през декември и наклонността евентуално ще продължи.

 

Германия, в миналото най-големият покупател на съветски газ, отваря три терминала за втечен газ тази зима, а най-голямата стопанска система в Европа чака новите й уреди за LNG да покрият към една трета от предходните й потребности. Стабилните доставки от неруски източници евентуално ще попречат на пазарните цени да скочат до върховете от предходната година, предвижда Блумбърг.

 

" Фактът, че Европа съумя да запълни своите газохранилища, в действителност сътвори буфер за цените за идната зима “, разяснява Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в основаната в Италия енергийна компания Illumia SpA. " Очакванията се трансформираха, когато районът стартира да има задоволително доставки ", добави той.

 

Презареждането на газовите складове може да бъде по-малко трагично след тази зима. Morgan Stanley и консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. чакат складовете да бъдат цялостни на половина тази пролет, в случай че времето остане меко. Това би било двойно повече от миналогодишните равнища.

 

Въпреки позитивното развиване, цените на природния газ към момента са по-високи от историческите междинни стойности и рисковете остават. Вносът на съветски тръбопроводен газ тази година ще бъде единствено една пета от нормалните равнища - или към 27 милиарда кубически метра, като Кремъл може да ги понижи изцяло.

 

Това е " голямо понижение за пазар, който консумираше 400 милиарда кубични метра през 2021 година ", сподели Ан-Софи Корбо, откривател в Центъра за световна енергийна политика на Колумбийския университет.

Следователно LNG ще бъде от решаващо значение за обезпечаването на задоволително доставки за идната зима и Европа ще би трябвало да остане нащрек. Възстановяването на китайската стопанска система може да разпали конкуренцията, като доставките за остарелия континент останат лимитирани, до момента в който през 2025 година не стане разполагаем по-голям потенциал.

 

Все отново възможностите за огромно възобновяване на търсенето на полутечен природен газ в Китай се изпаряват, защото азиатска страна се обръща към по-достъпни горивни варианти, като въглища, газ от тръбопроводи и вътрешно произвеждане. Всъщност Китай може даже да не се нуждае от спот доставки на LNG тази година, съгласно CICC Research.

 

Климатичната рецесия способства за неналичието на търсене на отопление до момента тази зима и все по-променливите метеорологични модели към момента могат да провокират студени талази, като неотдавнашното арктическо време, което обхвана Съединени американски щати. Продължителните температури на заледяване могат да изчерпят местата за предпазване до капаците от 20%, съгласно Wood Mackenzie.

 

За да се обезпечи безпрепятствено депозиране на синьо гориво през лятото, доста фактори би трябвало да се съгласуват, в това число солидно електроснабдяване от вятърни, нуклеарни и водни генератори, постоянни потоци LNG и непрестанно икономисване на сила, сподели Ан-Софи Корбо.

" Европа може да е в по-добра позиция спрямо предходните опасения, само че към момента не е вън от заплаха ", уточни Wood Mackenzie.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР