Плановете на Европейския съюз да започне да облага с данъци

...
Плановете на Европейския съюз да започне да облага с данъци
Коментари Харесай

Опитите на ЕС да обложи замърсяващото авиационно гориво са в задънена улица

Плановете на Европейския съюз да стартира да полза с налози замърсяващите авиационни горива попаднаха в задънена улица, защото 27-те страни членки на блока срещат компликации в постигането на единодушие за това да създадат екологичните горива по-евтини, а изкопаемите - по-скъпи, разясниха дипломати, представени от " Ройтерс ".

Държавите от Европейски Съюз договарят за преразглеждане на енергийните налози - които не са обновени от 2003 година - с техните нови цели, свързани с климатичните промени.

Но две години откакто Европейската комисия за първи път предложи закона за облагане на авиационните горива, договорка към момента не се обрисува. Страните са в несъгласие по редица въпроси, в това число дали да се вкара най-малък налог за целия Европейски Съюз за такива горива, които сега заобикалят данъци.

" Не чакаме разликите сред страните да бъдат позволени по време на испанското председателство ", сподели посланик от страна от Европейски Съюз по отношение на това, че Мадрид ще ръководи договарянията на Европейски Съюз до края на годината.

Промяната на данъчната политика на Европейски Съюз е доста сложна, тъй като изисква единомислещо утвърждение от всички страни в Европейски Съюз - което значи, че всяко едно държавно управление може да я блокира.

Говорител на Еврокомисията разяснява, че смяната ще " отстрани остарелите изключения и понижените ставки, които сега предизвикват потреблението на изкопаеми горива ".

Съгласно предлагането минималната данъчна ставка за авиационно гориво за полети в границите на Европа ще се усилва последователно в продължение на 10 години. Устойчивите авиационни горива ще получат 10-годишна данъчна почивка, с цел да се насърчи потреблението им.

Но някои страни предизвестяват против ограничения, които биха могли да покачат цените на горивата за гласоподавателите преди изборите за Европейски парламент следващата година.

" Ако го създадат преди изборите, това ще бъде политическо самоубийство ", сподели различен посланик от страна на Европейски Съюз.

През последната година Европейски Съюз одобри редица политики за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид, причиняващи изменението на климата. Но политическият вкус наподобява е намалял, като някои държавни управления и законодатели се пробваха да блокират или отслабят скорошни зелени закони.

Предложението на Европейски Съюз планува използването на по-високи минимални данъчни ставки за замърсяващите горива като бензина и най-ниските ставки за електричеството и устойчивите горива.

Поддръжниците му споделят, че това би направило нисковъглеродния превоз като електрическите влакове по-конкурентоспособен спрямо полетите, основани на изкопаеми горива, и би нараснало приходите, които държавните управления биха могли да влагат в чист превоз.

Джо Дарден, шеф по авиацията в активистката група " Транспорт и околна среда ", счита, че проектозаконът евентуално е " изгубена идея ".

" Абсурдно е към момента да има изключения за замърсяващите типове превоз на фона на климатичната рецесия ", сподели тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР