Плановете на ЕС да забрани производството на коли с двигатели

...
Плановете на ЕС да забрани производството на коли с двигатели
Коментари Харесай

Преходът към електромобили застрашава половин милион работни места в ЕС

Плановете на Европейски Съюз да забрани производството на коли с мотори с вътрешно горене до 2035 година ще слагат под риск половин милион работни места в промишлеността, сочи изследване измежду близо 100 европейски производителя на коли, представено от Financial Times. 70% от въпросните позиции ще бъдат закрити сред 2030 и 2035 година, което ще затрудни смекчаването на обществените и икономическите последици от безработицата, демонстрират резултатите от допитването, извършено от PWC по поръчка на Европейската асоциация на автомобилните производители Clepa. Във връзка с производството на електронни съставни елементи пък се чака да бъдат открити 225 хиляди нови работни места, което би понижило на 275 хиляди чистата загуба.

По-рано тази година Европейската комисия разгласи желанията си да сведе до нула въглеродните излъчвания от нови коли до 2035 година Това на процедура значи след тази дата да се забрани продажбата на коли, работещи на изкопаеми горива. Макар комисията да не е показала категорично, че те би трябвало да бъдат сменени от коли на акумулатори, производители като VW съвсем са отхвърлили другите възможности.
Новите работни места ще изискват друга подготовка
70 милиарда евро, или 70% от основаната стойност по отношение на електрифицирането на автомобилната промишленост, ще бъдат свързани с производството на акумулатори, демонстрира изследването. Тези процеси не е наложително да се правят от същите компании и в същите райони, които ще съкратят служащи. Производството на акумулатори също по този начин изисква повече висококвалифицирани фрагменти, в сравнение с машинни оператори, настояват от Clepa.

Организацията, която включва повече от 3000 компании от автомобилната промишленост, от дълго време твърди, че са нужни междинни технологии, с цел да се смекчи ударът от прехода към по-чист превоз. Използването на хибридни технологии, зелен водород и възобновими устойчиви горива би дало опция за нововъведения и равномерен преход на превоза през идните десетилетия. Универсален метод не може да реши разнородните потребности на обществото, разяснява основният секретар на организацията Зигрид де Фрис.
Реклама
Карлос Таварес, изпълнителен шеф на Stellantis, съобщи на конференция на Reuters предходната седмица, че бързият преход към електрически коли слага промишлеността на ръба, а разноските за създаване на нови технологии могат да доведат до огромни загуби на работни места. Подобно предизвестие пристигна и от най-голямата обществена компания за авточасти в Германия, Continental, съгласно която " общественият баланс ще бъде заплашен ", в случай че климатичните политики не бъдат съпроводени от стратегии за основаване на нови благоприятни условия за претовареност за работещите в промишлености, зависещи от изкопаеми горива.

Доклад от предходната година предизвестява, че възбраната на моторите с вътрешно горене може да коства към 400 хиляди работни места единствено на Германия. Според изпълнителния шеф на Volkswagen Херберт Диес обаче сходни апокалиптични сюжети евентуално са малко пресилени. Голяма част от съставените елементи на колите остават същите, счита той. Според него 70-80% от процесите в промишлеността няма да бъде наранена от прехода.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР