Плановете, които са направени за влизането в еврозоната ще се

...
Плановете, които са направени за влизането в еврозоната ще се
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева вижда напълно обозримо влизане на България в еврозоната

" Плановете, които са направени за влизането в еврозоната ще се осъществят точна по този начин, както са направени . България като цяло стои доста добре. Има две банки, за които имаше бележки , само че те работят по това да бъдат решени и аз не виждам никакви проблеми . Това, което тя (б.р. Кристин Лагард, ръководител на Европейската централна банка -ЕЦБ) ми сподели беше, че както наподобява в моята зала на съвещания на еврозоната скоро ще се приказва на български ", разяснява пред БНР ръководещият шеф на Международния валутен фонд - МВФ Кристалина Георгиева.

По думите й, влизането през 2023 година в еврозоната е " изцяло обозримо ", в случай че през април влезем в механизма ERMII. " За България влизането в еврозоната в този момент е по-добре, в сравнение с в предишното, точно тъй като светът е по-турболентен ".

Според Георгиева, рационално прогресивно облагане не пречи на растежа, а оказва помощ, тъй като понижава неравенството в обществото . " Страните, които са избрали плосък налог имат аргументи да го изберат и би трябвало доста деликатно да преценяват дали тези аргументи към момента диктуват това да бъде верният избор ".

" В България неравенството е релативно по-високо, в сравнение с доста други страни в Европейски Съюз, по тази причина България би трябвало да мисли по какъв начин да го взема решение този проблем. Не желая да върша никакви изказване в едната или другата посока, тъй като тази оценка би трябвало да бъде направена доста деликатно , като се слагат на баланс изгодите и рисковете . И дали няма други принадлежности, с които страната разполага - да кажем по какъв начин използваме разходната страна на бюджета ", разяснява тя.
 Стоянова трансформира закона за валутния курс към еврото, поддържат я Българска народна банка, МФ и ЕЦБ
Стоянова трансформира закона за валутния курс към еврото, поддържат я Българска народна банка, МФ и ЕЦБ

Но закрепен валутен курс ще има до влизане в Еврозоната и приемане на еврото

Управляващият шеф на МВФ добави, че " най-важно за България е да влага в хората . В обучение на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато доста от това, което те ще бъдат един ден, се образува. Да дава опция за подготовка и преквалификация . Да подтиква бизнесът да влага в хората ".

Тя предизвести, че България не би трябвало да изостава от зелените политики , тъй като нисковъглеродната стопанска система ще даде нов подтик на вложенията и ще спомогне за основаването на нови работни места. " Ние търсим области, в които да се заявяваме като водачи. И в тази област, в случай че ние действаме бързо и уверено за Европа има късмет да генерира по-висок напредък и да заеме конкурентна позиция в нещо, което абсолютно ще става в бъдещето. И аз се надявам, че България ще откри своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност ".

" Климатичните промени са голямо предизвикателство ..., само че и голяма опция за трансформиране на нашите стопански системи . Вярно е, че преходът към нисковъглеродна стопанска система значи за някои тежка смяна. Ако сте в бранша произвеждане на въглища, това по никакъв начин няма да бъде елементарно. Но тя е допустима смяна, в която ние можем не изключително мъчно да пренасяме от едните, които печелят към другите, които губят, с цел да създадем по този начин, че обществото да е по-добре ", изясни Георгиева.

По думите й, " преди година прочетох отчета за това, че в сички наши прогнози за климатичните промени се удостоверяват и се надвишава т от това, което действително става. Свърших да го чета, легнах си, а не мога да заспя - от самото начало си мислех за моята внучка, тогава тя бе на 8 години , че когато стане на 20 години, 100 милиона души ще бъдат в беднотия поради шоковете от майката природа. А като стане на 40, ще има минимум 130 милиона климатични бежанци , множеството от тях от Близкия изток и Африка, множеството от тях, бягащи към Европа . Ако е с шанса да стане на 90 години, в случай че нищо не създадем, планетата ще бъде 3-4 градуса по-топла, това значи съвсем невероятно да се живее, в случай че ние не действаме през днешния ден ".
 Борисов разиска с фон дер Лайен природата, бъдещето на труда и геополитиката
Борисов разиска с фон дер Лайен природата, бъдещето на труда и геополитиката

А със Сасоли, водещата ролята на Европейски Съюз за работещи решения по световни тематики

" Но ние можем да действаме през днешния ден и да създадем по този начин, че да бъде по-добре освен за вас, младежите, а за всички, тъй като даваме тласък на нашата стопанска система. Търсим го този " сребърен патрон ", с който да убием ниския напредък, ниските лихви и ниска инфлация , което ни държи в незадоволително динамична стопанска система. Може би го имаме в ръцете си и той се назовава трансформиране към ниско въглеродна климатично устойчива стопанска система ".

Кристалина Георгиева добави, че на доста места по света тази промяна има триумф , като образец за това е Швеция , която е сред първите страни, въвели налог върху въглеводородните излъчвания, който се усилва с времето. " Този налог им разреши доста бързо да подтикват преход към чиста сила. В резултат на това те имат цветуща стопанска система... при доста значително понижаване на излъчванията. И е една от най-щастливите страни в света. Същото нещо е с Финландия... Може би зелената стопанска система е и път към щастието ".

Постепенно би трябвало да се вкарва налог върху въглеродните излъчвания , " през днешния ден приблизително в света цената е 2 $ на звук. В рамките на едно десетилетие би трябвало да вървим към цена $75 за звук. Но считаме, че фискалната политика би трябвало да бъде доста деликатно премислена, с цел да не се усилва общото данъчно задължение. Много е значимо където отиват парите . Трябва да се употребяват както за вложение в зелени технологии, по този начин и за понижаване на тежестта върху хората, които ще понесат бремето на този налог ".
 Световният стопански напредък към момента е слаб, внимателна Кристалина Георгиева
Световният стопански напредък към момента е слаб, внимателна Кристалина Георгиева

Ние сме в по-добра позиция през януари 2020 година спрямо октомври 2019 година

МВФ е предизвестило, че стопанската система на света влиза в синхронизирано закъснение , след което централните банки са реагирали синхронизирано. " 49 банки смъкнаха 71 пъти лихвените си проценти и вследствие на това растежът в света се повиши с половин % " до 2,9% ", като по този начин е избегната криза .

" Трябва да продължим да държим ниски лихвите и тази година , с цел да можем да осигурим едно малко усъвършенстване на растежа следващата година до 3,3% ". Ниските лихви значат евтини пари - вкус за заимстване, който наду заимстването в международен мащаб до $188 трилиона - повече в сравнение с бяха преди дълговата рецесия... Вторият по-сериозен проблем е, че когато лихвите са ниски, търсим рентабилност някъде другаде с поемането на по-висок риск ".

Георгиева се надява, комерсиалното помирение сред Съединени американски щати и Китай да се трансформира в мир тази година , а Съединени американски щати, Китай, Европейски Съюз да се отнесат съществено към промяната на комерсиалната система в света. Има и добра основа за съглашение сред Съединени американски щати и Европейски Съюз.
 МВФ влезе в конфликт със Съединени американски щати за търговията
МВФ влезе в конфликт със Съединени американски щати за търговията

Финансовият министър на Англия разгласи, че страната му възнамерява да вкара дигитален налог през април
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР