Плановете да бъде картографирано цялото океанско дъно до 2030 г.

...
Плановете да бъде картографирано цялото океанско дъно до 2030 г.
Коментари Харесай

Специалисти картографираха една пета от океанското дъно

Плановете да бъде картографирано цялото океанско дъно до 2030 година се извършват, макар провокациите от пандемията от Covid-19 , като до момента е обхваната една пета от него, съобщи Ройтерс.

Топографията на океанското дъно е по-слабо изучена от повърхността на Марс, Меркурий или Венера. Картографирането на дълбочината и релефа му ще помогне да бъде разбрано въздействието на океаните върху климата. Изследването ще бъде употребявано също, с цел да бъдат изучени морските екосистеми.
Проектът " Морско дъно 2030 " цели да сплоти цялата налична батиметрична информация в изчерпателна карта. През предходната година картографираните зони са се нараснали от 15 % до 19 % при единствено шест %, когато стартира самодейността през 2017 година

" През идната година чакаме да съберем сходно количество данни " - сподели шефът на плана Джейми Макмайкъл Филипс във връзка със Световния ден на хидрографията, който се отбелязва през днешния ден.

Подаваните от държавните управления, научните среди и търговски източници данни се обработват от специалисти в разнообразни районни центрове по света. Инициативата коства от 3 до 5 милиарда $.

Некартографирани са към 293 милиона квадратни километра океанско дъно.

Проектът се извършва взаимно от Японската фондация и GEBCO - неправителствена асоциация от специалисти, занимаваща се с картографиране на океанското дъно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР