Плановете да бъде картографирано цялото океанско дъно до 2030 г.

...
Плановете да бъде картографирано цялото океанско дъно до 2030 г.
Коментари Харесай

Специалисти картографираха 1/5 от океанското дъно

Плановете да бъде картографирано цялото океанско дъно до 2030 година се извършват, макар провокациите от пандемията от COVID-19, като до момента е обхваната една пета от него, съобщи Ройтерс.

Топографията на океанското дъно е по-слабо изучена от повърхността на Марс, Меркурий или Венера. Картографирането на дълбочината и релефа му ще помогне да бъде разбрано въздействието на океаните върху климата. Изследването ще бъде употребявано също, с цел да бъдат изучени морските екосистеми.

Проектът "Морско дъно 2030 " цели да сплоти цялата налична батиметрична информация в изчерпателна карта. През предходната година картографираните зони са се нараснали от 15 % до 19 % при единствено шест %, когато стартира самодейността през 2017 година

"През идната година чакаме да съберем сходно количество данни " - сподели шефът на плана Джейми Макмайкъл Филипс във връзка със Световния ден на хидрографията, който се отбелязва през днешния ден.

Подаваните от държавните управления, научните среди и търговски източници данни се обработват от специалисти в разнообразни районни центрове по света. Инициативата коства от 3 до 5 милиарда $.

Некартографирани са към 293 милиона квадратни километра океанско дъно.

Проектът се извършва взаимно от Японската фондация и GEBCO - неправителствена асоциация от специалисти, занимаваща се с картографиране на океанското дъно, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР