Планове на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да посети Русия

...
Планове на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да посети Русия
Коментари Харесай

Може ли Ким Чен Ун да поиска ядрена технология в замяна на оръжия за Русия?

Планове на севернокорейския водач Ким Чен Ун да посети Русия този месец провокираха безпокойствие измежду Съединени американски щати и техните съдружници.

Той и президентът Владимир Путин имат намерение да обсъдят опцията Северна Корея да даде на Москва оръжия, с цел да поддържа войната й в Украйна, споделиха американски чиновници.

На пръв взор оръжейната договорка сред Северна Корея и Русия има съвършен транзакционен смисъл.

Москва обезверено се нуждае от оръжия, по-специално муниции и артилерийски снаряди, за войната в Украйна, а Пхенян има в обилие и от двете.

От друга страна, изгладнялата от наказания Северна Корея обезверено се нуждае от пари и храна. Повече от три години, перкарани със затворени граници, а и да не приказваме за неуспеха на договарянията със Съединените щати през 2019 година, оставиха страната по-изолирана от всеки път.

Но под повърхността това разкрива капацитет за Пхенян и Москва да стартират да работят по-тясно дружно

Съединени американски щати предизвестяват за допустима оръжейна договорка сред двете страни от известно време, само че среща на лидерско равнище сред Ким Чен Ун и Владимир Путин катапултира това в идната сфера.

Докато целта на Съединени американски щати, сигурно в кратковременен проект, наподобява е да спрат оръжията на Северна Корея да стигнат до фронтовата линия в Украйна, загрижеността тук в Сеул е за това какво ще получи Северна Корея в подмяна на продажбата на оръжията си на Русия.

Тъй като Русия е в обезверена обстановка, Ким ще може да извлече висока цена

Може би той би могъл да изиска засилена военна поддръжка от Русия. Вчера южнокорейската разследваща работа осведоми, че Шойгу е предложил на Русия, Китай и Северна Корея да проведат взаимни военноморски учения, сходни на тези, провеждани от Съединени американски щати, Южна Корея и Япония, които Ким Чен Ун толкоз ненавижда.

Ким също може да успее да употребява съветски оръжия в бъдеще.

Но най-притеснителното искане, което Ким би могъл да насочи към Путин, е да му даде съвременна оръжейна технология или познания, с цел да му помогне да направи пробиви с програмата си за нуклеарни оръжия. Той към момента се бори да овладее основни стратегически оръжия, основно шпионски спътник и нуклеарна подводница.

Въпреки това чиновници в Сеул считат, че съдействието на това равнище е малко евентуално, защото може да се окаже стратегически рисково за Русия.

Янг Ук, теоретичен помощник в Азиатския институт за политически проучвания, означи, че даже Русия да не продава оръжия на Северна Корея в подмяна, тя към момента може да финансира нуклеарната й стратегия.

“Ако Русия заплаща с нефт и храна, тя може да съживи стопанската система на Северна Корея, което от своя страна също може да укрепи оръжейната система на Северна Корея. Това е спомагателен източник на приходи за тях, който те не са имали. В продължение на 15 години ние изградихме мрежа от наказания против Северна Корея, с цел да я спрем да създава и търгува с оръжия за всеобщо заличаване. Сега Русия, непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, може да докара до колапса на цялата тази система. ”

Тъй като глобите бяха засилени, Северна Корея стана все по-зависима от Китай, с цел да си затваря очите за тези, които нарушават глобите, и да му дава хранителна помощ. През миналата година Пекин отхвърли да накаже Северна Корея за нейните оръжейни проби в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което значи, че е съумял да развие своя нуклеарен боеприпас без съществени последици.

Северна Корея дава на Пекин потребна буферна зона сред себе си и американските сили, ситуирани в Южна Корея, което значи, че си коства да поддържа Пхенян на повърхността.

Но Пхенян постоянно се е тормозил да зависи прекалено много единствено от Китай. И защото Русия търси съдружници, това дава късмет на Ким да разнообрази мрежата си за поддръжка

А защото Русия е толкоз обезверена, севернокорейският водач може да почувства, че може да издейства даже по-големи отстъпки от Москва, в сравнение с от Пекин. Путин може да се съгласи да резервира безмълвие пред севернокорейския нуклеарен опит, до момента в който това може да се окаже прекомерно далечна стъпка за китайския президент Си Дзинпин.

„ По време на Студената война Северна Корея разиграваше руснаците и китайците доста сходно на това по какъв начин децата играят родители един от различен “, споделя доктор Бърнард Лу от Училището за интернационалните проучвания S Rajaratnam в Сингапур.

Но към момента има въпросителна дали срещата ще се състои.

Ким не напуща Северна Корея постоянно или безгрижно. Той е параноичен по отношение на сигурността си и гледа на пътуванията в чужбина като на евентуална заплаха. За последните си интернационалните пътувания – до Ханой за среща с Доналд Тръмп през февруари 2019 година и за среща с Путин във Владивосток през април 2019 година – той се вози на брониран трен. Пътуването до Ханой лиши два дълги дни през Китай.

Не е ясно какъв брой частна е била срещата на двамата водачи, само че е допустимо Съединени американски щати се надяват, че като я създадат обществена, могат да изплашат Ким и затова да осуетят както срещата, по този начин и евентуалната договорка за оръжия.

Д-р Лу обаче не счита, че Ким ще има доста място за мислене:

„ Като се имат поради отчетите за тристранни военни учения, би било мъчно да се анулират сходни събития, без всички да се засрамят от това. ”

Част от тактиката на Съединени американски щати след нахлуването на Русия в Украйна е да се оповестят разследващи данни, с цел да се опитат да предотвратят сключването на покупко-продажби. Северна Корея и Русия до момента отхвърлят всички догатки, че се стремят да търгуват с оръжие. Никой от тях евентуално няма да желае тази договорка да бъде социална работа.

Анализът е на Жан Макензи за BBC.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР