Планктонът е оцелял от бедствието, предизвикано от астероида, убил динозаврите

...
Планктонът е оцелял от бедствието, предизвикано от астероида, убил динозаврите
Коментари Харесай

Планктонът е надживял динозаврите, като е променил начина си на хранене

Планктонът е оживял от бедствието, провокирано от метеорита, умъртвил динозаврите преди 65 милиона години, като е трансформирал метода си на хранене и от фотосинтеза е минал на бактериална храна, заяви в. "Дейли мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Учени от Англия и Съединени американски щати изследваха по какъв начин фосили на микроскопични водорасли се трансформират след рухването на метеорита. Те откриха дупки в черупката, които са им разрешили да плуват и да ловят бактерии, тъй като фотосинтезата към този момент не била рентабилна поради дефицита на слънчева светлина.

Астероидът преди 65 милиона години изтребил три четвърти от съществуващите типове. Ако няма водорасли в океана, които са в основата на хранителната верига, всички други животни биха умрели, изяснява Андрю Риджуел от университета на Калифорния в Ривърсайд.

Проф. Риджуел и сътрудниците му проучват фосили на водорасли, непокътнати в глинести седименти от 66 милиона години. Те употребяват еволюционни компютърни модели за преструване на държанието на микроорганизмите преди и след всеобщото избиване. Преди него екзоскелетите на планктона, наричани кокосфери, във фосилната история са напълно разнообразни от непокътнатите след злополуката. Голяма дупка в тях демонстрира, че са имали камшичета, сходни на опашки, чието придвижване им е пособие да плуват. Това насочва, че планктонът е развил дарба да улавя храна за сила при неналичието на слънчева светлина.

Съвременните сродници на тези антични същества имат хлоропласти, които им разрешават да употребяват слънчевата светлина, с цел да създават храната си от вода и въглероден двуокис. Тази дарба за хранене с други организми и с фотосинтеза се назовава миксотропия.

В проучването са взели участие и учени от университета в Саутхамптън.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР