Планираното присъединяване на Сърбия към търговската зона на икономическия, доминиран

...
Планираното присъединяване на Сърбия към търговската зона на икономическия, доминиран
Коментари Харесай

Сделка на Сърбия с Евразийския съюз притесни Европейския

Планираното присъединение на Сърбия към комерсиалната зона на икономическия, доминиран от Русия Евразийски съюз ядосва Европейски Съюз, в който балканската страна би желала да членува, написа " Блумбърг ".

Брюксел към този момент настоя, че Сърбия ще би трябвало да анулира двустранните си съглашения с други страни, в случай че и когато стане част от Европейски Съюз, и е по-добре Белград да уеднаквява политиките си с блока, вместо да търси нови съюзи сега.

Споразумението в Евразийския стопански съюз би трябвало да стане на 25 октомври. Членки на съюза (освен Русия) сега са Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан. От предходната година Молдова е наблюдаващ.

Сръбският министър за търговията Расим Ляич упорства, че съглашението със съюза по никакъв метод няма да попречи на евроинтеграцията на страната. Предупреждението на Еврокомисията също няма да повлияе на решението за влизане в съюза с Москва идния месец, сподели той.

" Не може да ходите в няколко направления едновременно "

Брюксел не може да споделя от кои съюзи да е част страната му, само че в същото време някои от страните членки желаят да видят по-голям ангажимент от Белград към евроинтеграцията, изключително откакто миналогодишен отчет сподели единствено отчасти адаптиране на външната политика и тази по сигурността на Сърбия към европейската.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак, работил на Балканите години наред, предизвести в края на август: " Не може да ходите в няколко направления едновременно. Ако сте съществени за европейската си ориентировка, явно взимате политически решения, които ви доближават до нея. Това не е едно от тях. " Други, като финландския външен министър, бяха по-предпазливи - Пека Хаависто означи, че всяка страна от Западните Балкани има " характерната си обстановка ".

Икономисти слагат под въпрос изгодата за Сърбия като част от комерсиалния блок, основан от Москва, с цел да построи отначало сферата си на въздействие в някогашния Съветски съюз. Основните пазари на страната надалеч не са свързани с Русия - търговията с Европейски Съюз за предходната година е била 28.5 милиарда $. Тази с Русия и другите страни от Евразийския стопански съюз - 5.9 милиарда

Конкретно износът за Германия и Италия е четири пъти по-голям от този за Русия, споделя икономистът Иван Николич, член на надзорня съвет на централната банка. " Получаваме достъп до нов пазар, само че въпросът е какво можем да предложим. Изнасяме хранителни артикули и плодове и зеленчуци, само че цената ни не е конкурентна. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР