Планираното ново увеличение на максималния осигурителен доход е проблем, според

...
Планираното ново увеличение на максималния осигурителен доход е проблем, според
Коментари Харесай

Увеличението на максималния осигурителен доход е проблем, според Да, България

Планираното ново нарастване на оптималния застрахователен приход е проблем, съгласно позиция на Ивайло Мирчев от партия " Да, България ", изпратена до медиите.

Десните политики целят страната да преразпределя по-малка част от прихода и той да остава в жителите .

" Преди 2 година " десните " от ГЕРБ покачиха оптималния застрахователен приход от 2600 лева на 3000 лева Днес желаят да го покачат още един път на 3200 лева Това се прави без дълготрайна тактика, без оценка на резултата, който може да провокира сходна смяна. Увeличaвaнeтo нa пpaгa oзнaчaвa, чe xopaтa c виcoĸи дoxoди, вeчe щe тpябвa дa плaщaт пo-гoлeми ocигypoвĸи ", написа Мирчев.
 1058 лв. е междинният застрахователен приход за юли
1058 лв. е междинният застрахователен приход за юли

Това сочат данните на Национален осигурителен институт

В 10 аргумента той изяснява за какво сходно повишение може да се окаже нездравословно за стопанската система:
Основен пострадал от ново повишение (освен няколко хиляди държавни чиновници) ще бъде IT секторът. С това предложение страната удря тази част от бизнеса, с най-голяма добавена стойност в стопанската система. 3 . Около 80% от " продукцията " на IT фирмите се изнася най-вече в Западна Европа, Съединени американски щати. Повишаването на този съставен елемент въздейства директно върху тяхната конкурентоспособност . Нормалната среда за насърчаване на бизнес включва отлична предвидимост на страната в условията ѝ към фирмите. В случая сходно предложение се прави в последния миг, което е неприятна процедура. Подобно повишение не би било проблем, в случай че държавното управление имаше политика за развиване на IT бранша. В момента всички огромни IT вложения заобикалят България и се осъществят в прилежащите Гърция, Сърбия, Румъния . Поредно повишение ще утежни капиталовият климат, ще ограничи опциите за разширение на активността и в дълготраен проект е допустимо приходите от осигуровки да намалеят. Тази стъпка ще подтиква сивата стопанска система измежду някои специалности и може да докара до отлив на висококвалифицирани фрагменти. С този ход се удря най-високотехнологичният бранш, което дълготрайно ще има отрицателен резултат върху цялата стопанска система при внедряване на нововъведения, успеваемост на труда и така нататък Не е заслужено IT секторът, за който страната има най-нисък принос (например образованията на експерти се вършат от и за сметка на самите компании или организации отвън системата на държавното обучение ) да заплаща цената за неналичието на промени в системата на обезпечаването. Увеличението по никакъв метод не подтиква хората с по-високи приходи. Точно противоположното - ще накара част от тях (и компании и служители) да минат " на сиво ".
Мирчев коментира, че в случай че в една страна IT секторът няма положителни условия за развиване, бързо и елементарно може да реалокира активността си в друга. Тогава не просто няма да има по-високи вноски в Национален осигурителен институт, само че парите за пенсии ще намалеят . Причините за това ще бъдат и в понижените доходи от експорт, както и по-малкият брой заети с IT действия, които да подтикват потреблението в България, респективно това ще има отражение и върху приходите в бюджета от налози .

Напънът на страната да реши проблемите на Национален осигурителен институт за сметка на хората с високи приходи демонстрира некадърност на ръководещите да организират съответна политика. Проблемът на Национален осигурителен институт е по какъв начин изтичат пари от него - подправени ТЕЛК, болнични, подправени пенсии, структурните недомислици към втора пенсия и Сребърния фонд.

От " Да, България " напомнят, че откогато ГЕРБ е на власт, оптималният застрахователен предел е увеличаван неколкократно - от 2000 лева през 2012 година на 3200 лева през днешния ден. Това не е " дясна " политика. Това е проява на некадърност за реформиране на тази система и поддържането ѝ на изкуствено дишане, посредством нарастване на вноските, за сметка на българите с високи приходи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР