Планираният завод за чипове на Intel в германския град Магдебург

...
Планираният завод за чипове на Intel в германския град Магдебург
Коментари Харесай

Нов германски завод за чипове ще се нуждае от повече енергия, отколкото малък град

Планираният цех за чипове на Intel в немския град Магдебург може да усили потреблението на сила в града най-малко два пъти, когато проработи през 2027 година, оповестиха двама градски чиновници пред POLITICO.

" Когато Intel стартира да работи, потреблението на сила ще бъде по-голямо от настоящето общо ползване на сила на целия град " с население 240 000 души, сподели Луц Трюмпер, някогашен кмет на Магдебург. Операторът на мрежата за високо напрежение 50Hertz удостовери тази оценка като достоверна. Трюмпер контракти през март 2022 година договорката, която докара Intel в Магдебург. Той напусна поста си три месеца по-късно.

Първоначално Intel възнамерява да наеме 3000 служащи, като в последна сметка може да усили броя им до 20 000. Ако фабриката доближи това равнище, потреблението на сила в нея също ще се усили.

Действителното ползване на електрическа енергия от изцяло функциониращата фабрика може да доближи даже " три пъти повече енергийните потребности на Магдебург ". Мадлен Линке, ръководител на групата на Зелената партия в града, показа, че тя и други членове са били известени за това от някогашния кмет на съвещание на градския съвет.

Въпреки че планът е голяма опция за града, защото основава хиляди работни места в регион с по-висока от междинната безработица, той ще изисква и построяването на нова електрическа подстанция, която да го зарежда.

Тази зима силата е болна тематика в Германия, откакто Русия прекъсна значително доставките на газ. Обществените жилища понижават температурата на отопление, а някои градове затварят публичните плувни басейни и сауни, защото цените на силата се повишават.

Въпреки че Intel е поела ангажимент да употребява единствено възобновима електрическа енергия за завода, това наподобява евентуално едвам от 2030 година нататък. Дотогава Германия би трябвало да създаде нови източници на сила, защото останалите нуклеарни централи ще бъдат затворени, а страната се пробва да понижи зависимостта си от газовите електроцентрали.

Миналата година публичните комунални услуги на Магдебург са продали 1500 GWh електрическа енергия, 1400 GWh газ и 500 GWh централно отопление. И за специалистите не е изненада, че централата ще употребява сходни количества сила.

" Просто би трябвало да се има поради какъв брой доста дребни софтуерни стъпки се правят там ", споделя Юлия Хес от мозъчния концерн Stiftung Neue Verantwortung. Колкото по-сложни стават чиповете, толкоз повече сила е нужна за основаването им, сподели тя.

Intel съобщи, че е прекомерно рано да се правят оценка енергийните потребности на завода и че на този стадий всяка оценка, сравняваща потреблението ѝ с това на Магдебург, е " подвеждаща или прекомерно неточна ". Веднага щом има надеждни данни за завода в Магдебург, " ние също ще ги създадем транспарантни ", обявиха от компанията пред POLITICO.

Американският производител на чипове влага 17 милиарда евро в завода, като евентуално още милиарди ще бъдат обезпечени с обществено финансиране. Проектът е в отговор на апела на европейските политици за произвеждане на повече чипове в Европейския съюз, откакто дефицитът по време на пандемията акцентира зависимостта на района от задграничен импорт.

" Проект от подобен мащаб, при който компания влага 17 милиарда евро в едно място за толкоз малко време, не е виждан до момента в Германия ", сподели Трюмпер. /БГНЕС

Магдебург / Германия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР