Планираните от Виваком инвестиции за 2018 г. са 181 млн.

...
Планираните от Виваком инвестиции за 2018 г. са 181 млн.
Коментари Харесай

Два препъникамъка пред 5G мрежата у нас

Планираните от " Виваком " вложения за 2018 година са 181 млн. лв., от които 0 лв. са за 5G мрежата. Причината е, че законодателството у нас действително не разрешава развиването на идващото потомство мобилна технология, която ще обезпечи най-високите интернет скорости и качество и ще даде нови благоприятни условия на мобилните услуги. Това съобщи основният изпълнителен шеф на " Виваком " Атанас Добрев, който показа резултатите на компанията за миналата година, както и проектите за 2018 година

" Това, което няма да се случи през 2018 година, е, че няма да има разпределяне от Комисията за контролиране на известията на честоти от спектъра на 700-800 мегахерца ", сподели Добрев. Причината е, че само у нас в Европа те са заети от военните, които желаят за осбовождаването им близо 1.5 милиарда лева Друг препъникамък е тромавото законодателство, което изисква за модернизирането на базовите станции същите строителни разрешителни и такси, като за построяването на нови уреди. Анализ на законодателство в Европа за базовите мобилни станции сочи, че българското е най-тежкото, сподели Жанет Захариева, основен консултант по регулациите в телекома. За решението на тези въпроси е нужна политическа воля, показаха от компанията.

За пета поредна година " Виваком " остава водач измежду телекомите у нас по растеж на приходите. През 2017 година те са били 890 млн. лева или с 1.6 % повече по отношение на миналата година. Ръстът на облагата преди облагане е 2.7 %.
Компанията продължава да усилва пазарния дял по доходи от мобилни услуги, който е 29%, уточни финансовият й шеф Асен Василев. Към края на 2017 година общият брой на клиенти на мобилни услуги е 3 085 000, като се регистрира растеж на каузи на потребителската база на абонаментен контракт - 89% по отношение на 87% в края на 2016 година Над 147 хиляди са минали към " Виваком " клиенти от конкуренцията. Средномесечните доходи от тях са 11.40 лева, което е под средноевропейските цени при много по-добро качество. За поредна година " Виваком " остава пазарен водач и при най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV) с дял от 61%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР