Планираната за днес операция по разтоварването на заседналия кораб Вера

...
Планираната за днес операция по разтоварването на заседналия кораб Вера
Коментари Харесай

Кризата със заседналия кораб: Лошо време отложи старта на операцията по разтоварването

Планираната за през днешния ден интервенция по разтоварването на заседналия транспортен съд " Вера Су " не се реализира.

Над 3000 тона торове към този момент остават на борда на кораба.

Почти всички плавателни съдове, които през днешния ден трябваше да вземат участие в интервенцията по разтоварването - трите баржи от Европейската организация за морска сигурност, баржата за твърдата част от товара, както и няколко влекача по този начин и не отплаваха за Камен бряг, тъй като прозорецът с хубаво време се оказа много по-кратък от предстоящото и ошото време по този начин и не разреши реализирането на проектите.

Заради мощния вятър и бурното море денят мина в подготовка за разтоварването на " Вера Су " и изпомпване на вода, което вероятно да изправи наклонения на ляв ръб транспортен съд.

Продължи и уточняването на елементи от проекта на интервенцията, за която има позитивно мнение от екоминистерството.

" Като проект е превъзходен, екощадящ, одобрили сме разтоварването и превозването на товара ", съобщи Петър Димитров, заместник-министър на околната среда и водите.

Ежедневните проби на водата от носа на кораба не престават да регистрират 9 пъти повишени стойности на азот амониев.

" Имаме подготвеност след разтоварването да правим площов мониторинг на 7 точки с катер, с цел да забележим дали има замърсяване ", изясни Явор Димитров, шеф на Басейнова дирекция-Черноморски район.

Разтоварването на кораба би трябвало да стартира незабавно след възстановяване на времето, каквото не се чака в околните няколко часа, само че екипите остават в подготвеност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР