Планираната в Борисовата градина санитарна сеч - на сухи, гнили

...
Планираната в Борисовата градина санитарна сеч - на сухи, гнили
Коментари Харесай

Готви ли се Столична община да сече поголовно и ненужно в Борисовата градина?

Планираната в Борисовата градина санитарна сеч - на сухи, гнили и рискови дървета, е несъразмерна по мащаб и е незаконосъобразна. Такава позиция изрекоха " За да остане природа в България “ и Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Те прецизираха, че " при всички положения сигурността на жителите е от първостепенно значение и в този смисъл изцяло поддържаме премахването на рисковите дървета, само че след приемането на ясни критерии и спазването им ".
Двете неправителствени организации настояват, че след инспекция на място са открили, че маркирани за сеч и кастрене са общо 844 дървета единствено в периметъра сред булевардите " Драган Цанков " и " Пейо Яворов " и басейна " Мария Луиза ", въпреки оповестените от общината дървета за отрязване публично да са 489 . Само дребна част от дърветата (110) са маркирани за обезопасяване посредством кастрене, а останалите 734 дървета се планува да бъдат отсечени, въпреки че измежду тях има голям брой дървета, които също могат да се обезопасят посредством кастрене или са ситуирани надалеч от алеите и са значими за птиците и другите жители на парка.

Освен разминаването сред оповестени и действително маркирани за сеч и кастрене дървета, са открити и някои съществени нарушавания, свързани с плануваните сечи, споделят природозащитниците. Изготвената инвентаризация, въз основата на която са планувани сечите, е по съществото си за стопанско прилагане и като документ е незаконосъобразна и не дава отговор на функционалностите на парка, считат НПО-тата. В Закона за горите категорично е упоменато, че същият не се ползва в урбанизирани територии, а Борисовата градина се намира в такава територия, напомнят природозащитниците.
" По метода, по който е направена, инвентаризацията не е функционална за идентифициране на сухите, гнили и рискови дървета, които следва да бъдат отстранени. Разработените за тази цел критерии са изцяло ефикасни. Не по-малко обезпокоителен е фактът, че макар че в Закона за биологичното многообразие работи на територията на цялата страна, в това число в урбанизираните територии, не е направена инвентаризация на фауната на лесопарка, в това число птиците, и установяване на значимите за биоразнообразието детайли на гората ", гласи заключението на природозащитниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР