Планираната от Турция нова военна операция срещу кюрдски бойци в

...
Планираната от Турция нова военна операция срещу кюрдски бойци в
Коментари Харесай

Турция ще започне нова военна операция в Сирия, но след Курбан байрам

Планираната от Турция нова военна интервенция против кюрдски бойци в Сирия евентуално ще стартира след идния през юли мюсюлмански празник Курбан байрам, предвижда известният турски анализатор, Абдулкадир Селви от в. " Хюриет ".

Селви се аргументира с обстоятелството, че към момента не е завършила интервенцията " Лапа-Ключ " на турската войска в Северен Ирак. По думите му също така не е приключено и скупчването на военни сили и техника за интервенцията в региона на сирийските градове Тал Рифат и Манбидж. Той задава също въпроса дали турската войска ще стартира дейности в двата сирийски града по едно и също време или поредно.

Селви припомня думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция може да нахлуе " внезапно някоя нощ " в Сирия, само че отбелязва в същото време, че Турските въоръжени сили няма да стартират дейности, без преди този момент да са приключили подготовките. Според него като основна дата би трябвало да се има поради идният празник Курбан байрам (9-12 юли), защото след него " интервенцията към този момент няма да е въпрос на дни, а на часове ".

Турският президент Реджеп Ердоган заяви предишния месец, че Турция ще стартира скоро нова военна интервенция в Северна Сирия, с цел да се опълчи на терористичните закани, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че задачата е да бъдат обновени напъните за създаване на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата сред Турция и Сирия. Ердоган изясни, че съгласно проектите от терористи би трябвало да бъдат прочистени първо регионите по оста сред градовете Тал Рифат и Манбидж.

От 2016 година до момента Турция е направила няколко огромни военни интервенции в Северна Сирия. Офанзивите са били ориентирани основно против подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), обсъждани от Анкара като сирийско отклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР