Планираната офанзива срещу Идлиб се отлага. Поне засега. За това

...
Планираната офанзива срещу Идлиб се отлага. Поне засега. За това
Коментари Харесай

Реверансите на Путин към Ердоган

Планираната атака против Идлиб се отсрочва. Поне към този момент. За това са се разбрали на срещата им през вчерашния ден турският президент Реджеп Ердоган и неговият съветски сътрудник Владимир Путин.

Този поврат по отношение на сирийския град е безспорен триумф за турската дипломация, която единствено преди 10-на дни напусна срещата в Техеран (формат " Астана ", в който вземат участие Русия и Иран) относително неразбрана и изолирана. Анкара ще получи още време от Москва, с цел да може (1) да разграничи умерената от радикалната съпротива на Башар ал-Асад, (2) да маргинализира втората в лицето на Хаят Тахрир ал-Шам и (3) да отстрани тежкото въоръжение от следения от нея периметър.

За тази смяна в проекта по отношение на Идлиб сигурно са съдействали най-различни фактори. Например този, че борбата в сирийския град, въпреки и с явен край, щеше да бъде изключително яростна, в това число заради това, че турската страна опосредства инфилтрацията на близки до нея спомагателни сили в града (бойци от Свободната сирийска войска и Националния фронт за освобождение) и укрепи контролно-пропускателните си пунктове към региона (12 на брой).

Предупреждението на Вашингтон, че ще държи Русия виновна за предизвикването на нова филантропична рецесия и нов бежански поток евентуално също е било регистрирано от Москва. Евентуалната приложимост на химическо оръжие щеше да увеличи рисковия темперамент на обстановката там за сирийския режим и руснаците, доколкото това е алената линия, посочена освен от Съединени американски щати, само че и от европейски страни като Франция, Англия и Германия за военна интервенция.

Тези съображения обаче не би трябвало да омаловажават триумфа на Реджеп Ердоган във връзка с Идлиб. Нещо повече, в случай че върнем лентата обратно, ще забележим, че реализацията на основните външно-политически начинания на турския президент през последните години са срещали поддръжката на Владимир Путин.

Такъв да вземем за пример бе казусът и с двете изключително значими интервенции, които Анкара организира в Северна Сирия - " Щитът на Ефрат " и " Маслинова клонка ", ориентирани против кюрдите и Ислямска страна. Нито една от двете начинания нямаше да бъде допустима, в случай че Русия не бе " отворила " небето над Сирия (западно от р. Ефрат) за турските самолети и не бе отдръпнала услужливо военното си наличие (от кюрдски кантон Африн). Нещо сходно направиха и американците по отношение на кюрдите в Манбидж.

А тези две интервенции надалеч нямаха единствено външно-политическо за Анкара значение. Покрай пропагандата към тях турският президент съумя да завоюва един Конституционен референдум, едни парламентарни и едни президентски избори.

В допълнение, съгласно източници от открит темперамент, точно съветската страна е била тази, която е предизвестила турския президент за готвения против него прелом през 2016-та година.

Общо взето, зад всеки знаков турски триумф през последните години стои по един съветски поклон. Това демонстрира и самата изразителност на Анкара. Според същата обаче зад всяка турска болка пък стоят Съединени американски щати (например, от американската поддръжка за кюрдите в Сирия до проблема със цената на турската лира).

Разбира се, от Черно Море през Кавказ и Каспийско море до Централна Азия разликите в ползите сред Русия и Турция са повече от сходствата в тях. Но въпреки всичко има няколко неща, които може да допринесат за " сглобяването " на руско-турски синтез.

Първото е сходната властническа структура и на двете страни. Това е командният темперамент, по който нещата се случват при тях: отгоре-надолу.

Второто е споделената им неприязън към Запада. Анкара недолюбва културните, Русия - военните измерения на Запада. И двете страни са против политическите екстраполации на Запада.

Третото е, че и Турция, и Русия са ревизионистични сили, целящи възобновяване на въздействието им върху тогавашните им имперски периметри (османски или съветски).

Четвъртото е енергийната взаимозависимост на Турция от Русия (строежите на турските АЕЦ от Росатом и вноса на съветски естествен газ). Това са турските пари за съветската стопанска система.

Петото е, че Турция има курорти, а Русия - туристи. Това са съветските пари за турската стопанска система.

Има доста законни причини в посока на това, че този руско-турски синтез няма да изтрае във времето. На този стадий обаче може да заключим, че и Русия, и Турция са подготвени да рискуват връзките си с трети страни, с цел да го утвърждават.

Русия, да вземем за пример, провокира неодобрение в Иран: реверансът към Турция по отношение на Идлиб в действителност означаваше, че на двустранната среща сред Ердоган и Путин Москва е редактирала постигнатото съглашение от формата " Астана " на скорошното събитие в Техеран. Иран надали е очаквал сходна съветска признателност предвид на скорошните си отстъпки, които Техеран направи на Москва по отношение на статута на Каспийско море. Добавете и към този момент регулярното персийско неодобрение от това, че Русия разрешава на Израел да бомбардира ирански обекти на територията на Сирия (най-пресният случай е от тази нощ по отношение на такива в Латакия).

А Турция пък, паралелно на към този момент влошените си връзки със Съединени американски щати, има идентични такива и с Израел, Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и така нататък За това способства и позиционирането на Анкара в подтекста на Катарската рецесия и твърдата поддръжка за Палестинската автономност в подтекста на Близко-източния кротичък развой.

Това, което следва да забележим, е дали руско-турският синтез ще прерасне в стратегически съюз. Но в случай че можем до тогава да парафразираме турския президент, то това би било в посока на: " Ако те си имат долари, то ние имаме нашия народ, имаме нашия Путин. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР