Планираната на 19 декември среща на президентите на Русия и

...
Планираната на 19 декември среща на президентите на Русия и
Коментари Харесай

Анализатори: Активността на Москва, срещата Путин-Лукашенко могат да значат подготовка за нова руска офанзива

Планираната на 19 декември среща на президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко евентуално е част от напъните на Русия, ориентирани към подготовката на почвата за новия стадий на войната, наред с новата  активна публичната активност на съветския министър на защитата Сергей Шойгу, написа в разбора си от 18 декември американският Институт за иследване на войната (ISW).

Руското военно управление се пробва да подобри своя имидж и да промени вътрешно публично мнение за неуспеха на армиите на Руската федерация в Украйна.

Така анализаторите на ISW разясняват фрагментите от „ работното посещаване ” на съветския министър на защитата Сергей Шойгу в Южния боен окръг (ЮВО), където той сякаш инспектира групировката на съветските войски в зоната на бойните дейности в окупираните територии на Украйна. На 18 декември съветските медии съобщиха, че Шойгу е изслушал отчетите на командирите и е разговарял с военните, „ като е обърнал особено внимание на обезпечаването на войските, изискванията за разполагане на персоналния състав в полеви условия и работата на медицинските и тиловите елементи. "

Освен това на 17 декември съветското министерство на защитата популяризира фрагменти, на които Шойгу участва на среща с Путин, началника на Генералния щаб Валери Герасимов и командващия Обединената формация на въоръжените сили в Украйна Сергей Суровикин. Твърди се, че на срещата са разисквани непосредствените и средносрочните проекти за съветските интервенции в Украйна.

„ Посещението на Шойгу в Южния боен окръг – с акцент върху снабдяването и здравната помощ – евентуално е част от опит да се покаже, че съветското военно управление поправя опустошителните провали на съветските въоръжени сили в области, които са били обект на непрекъснати нападки, гневни мнения от „ военни репортери " и протестни дейности на военнослужещи и техните фамилии ", споделят анализаторите на ISW.

Според тях сходна активност на Шойгу допуска, че съветското министерство на защитата се пробва да укрепи репутацията си на сякаш ефикасен боен орган на фона на непрекъснатите рецензии от провоенната общественост.

В по-общ проект неотдавнашните опити на съветски военни чиновници да показват, че вземат участие интензивно в планирането и контрола на военните интервенции - изключително при неналичието на осезаеми военни победи в Украйна - може да значат, че Русия се готви за нова атака против Украйна в идващите месеци, смята институтът.

Срещата на Путин с Лукашенко, планувана за 19 декември, евентуално е част от същото изпитание за демонстриране на интензивност и основаване на осведомителна основа за нова фаза на войната, считат специалистите от ISW.

Висшият украински боен Сергей Наев разяснява идната среща сред Путин и Лукашенко, като акцентира, че тя е планувана незабавно след срещата на Путин с съветското военно командване на 17 декември, на която са разисквани непосредствените и средносрочните цели на войната. Наев сподели, че Путин евентуално желае да разиска по-широко присъединяване на беларуски сили в съветската война против Украйна, което е в сходство с прогнозата на ISW за тази среща.

Експертите на института считат, че дружно срещата на Путин с съветското командване, евентуалното посещаване на Шойгу на фронтовата линия и срещата на Путин с Лукашенко „ допускат нов стадий в подаването на информация, планирането и воденето на войната и могат да предвестят възобновяването на настъпателните интервенции против Украйна през идващите месеци. ”

Въпреки това, способността на съветската войска, даже подсилена от детайли на беларуските въоръжени сили, да приготви и организира ефикасни широкомащабни механизирани настъпателни интервенции през идващите няколко месеца остава съмнителна, пише ISW. 

Според него персоналният състав, който Русия образува от мобилизирани резервисти и есенни наборници, няма да бъде задоволително квалифициран за осъществяване на бързо и дейно механизирано нахлуване. Опитите на Русия да резервира силите, с които сега се бие в Украйна, оборудвани с задоволително танкове, артилерия, далекобойни ударни оръжия и друга техника, е малко евентуално да бъдат сполучливи и задоволително навременни, считат анализаторите.
Въпреки това Путин може да подреди обновяване на широкомащабни настъпателни интервенции през зимата, само че е значимо „ да не се надценяват евентуалните качества на съветските или комбинираните руско-беларуски сили за сполучливо осъществяване на такива интервенции “, акцентира ISW. Анализаторите на института също по този начин не престават да считат, че е малко евентуално Лукашенко да се съгласи да изпрати беларуски военни сили (които също би трябвало да бъдат преоборудвани) да нахлуят в Украйна.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР