Планираната мощност е 100 пъти по-малка от тази на Брикел

...
Планираната мощност е 100 пъти по-малка от тази на Брикел
Коментари Харесай

Инсталация за горене на RDF отпадъци се планира в Малко Търново

Планираната мощ е 100 пъти по-малка от тази на " Брикел "

© Цветелина Белутова Инвестиционно предложение за създаване на апаратура за произвеждане на електрическа енергия посредством изгаряне на твърди градски боклуци, RDF и утайки от пречиствателни уреди е импортирано в община Малко Търново. То е на бургаската компания " Перун 92 ", чийто едноличен притежател е Донка Петрова, като мнения и мнения по него могат да бъдат подавани до 30 октомври.

Екологът Тома Белев към този момент сигнализира в обществените мрежи, че в Природен парк " Странджа " е неразрешен вносът на всевъзможни боклуци по заповедта от 1995 година, а жителите на Малко Търново проведоха подписка против плана.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От капиталовото предложение излиза наяве, че плануваната апаратура ще бъде с мощ от 2 МВт, или 100 пъти по-малко от тази на " Брикел " да вземем за пример. Но не е ясно какви количества боклуци и утайки от пречиствателните станции ще се горят, както и от кое място ще се обезпечават те.

През 2018 година за плана е била инициирана процедура по оценка на въздействието върху околната среда, само че тя е прекъсната предишния октомври заради непълна информация в документите. Извършената в границите на тази процедура инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, обаче е открила, че инсталацията не попада в предпазени по смисъла на закона територии, а е единствено в рамките на зоната за запазване на дивите птици " Странджа ", заради което е позволена. Здравната ревизия пък не чака нездравословно влияние върху хората.

След 30 октомври, докато заинтригуваните лица могат да внесат в община Малко Търново мнения по предлагането на " Перун 2012 ", евентуално ще би трябвало да се реши отначало дали на плана да бъде осъществена оценка на въздействието върху околната среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР