Планирана е доставка на още 3000 дози противогрипна ваксина по

...
Планирана е доставка на още 3000 дози противогрипна ваксина по
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Планира се доставка на още 3000 дози противогрипна ваксина

Планирана е доставка на още 3000 дози противогрипна ваксина по програмата за имунизиране на хората над 65 години. Това заяви пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.   

„ Интересът към безплатната имунизация против грип за хората над 65 години всяка година е друг. Миналата година са останали много ваксини, за тази година са поръчани 190 000 броя и се възнамерява доставката на още 3000. Не мога да обясня за какво, само че тази година ползата е доста по-голям “, сподели той преди Национална конференция по ваксинопредотвратими болести.

„ Ваксини има и на свободния пазар. По принцип предлагаме слагането й през октомври-ноември. Все още няма сериозна циркулация на грипни вируси. Хващаме огромен букет от други респираторни вируси, само че не и на грипен вирус “, сподели доцент Кунчев.

Според него всеобщо публикуваният боязън от струпване на доста ваксини за слагане е голословен. „ При новороденото дете имунната система има потенциал да отговори на 10 000 антигена, а ние слагаме 10-11. Единствено там, където има инструкции за съблюдаване на някакви шпации, те би трябвало да се съблюдават “, акцентира доцент Кунчев.

По отношение на Коронавирус имунизациите той посочи, че ползата понижава с понижаване и на разпространяване на болестта. „ Много значимо е да се имунизират хората с хронични болести “, добави доцент Кунчев. Той добави, че имунизациите се наблюдават и всички с изминал период на валидност се унищожават, не се употребяват, както е и в цяла Европа.

По думите на основния държавен здравен контрольор има известно закъснение в имунизационния календар през последните две години и има заплаха от появяването на позабравени болести като дифтерия, полиомиелит, морбили, още повече, че е вероятен и импорт поради близката до нас война. „ Навсякъде, където има спорове, има опция за разпространяване на заразни заболявания. Това, което би трябвало да създадем, е да не им дадем опция за развиване у нас “, сподели доцент Кунчев.

В бранша на имунизациите в идващите години следва гражданска война, сподели в умозаключение доцент Кунчев. „ На правилото на имунизациите са създават антиракови препарати и очакванията са големи “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР