Планираме да променим учебните програми, така че те да бъдат

...
Планираме да променим учебните програми, така че те да бъдат
Коментари Харесай

МОН ще чисти учебните програми от излишна фактология

Планираме да променим образователните стратегии, тъй че те да бъдат изчистени от непотребната фактология. Това съобщи пред bTV зам.-министърът на образованието Мариета Георгиева.

Тя посочи, че измененията са били подбудени най-много от общото мнение в системата, че е по-добре изпитите за 7. клас да се изтеглят максимално към края на образователната година, тъй че да могат децата да упражняват умерено всичко, което са взели през годината като образователен материал. По този метод ще имат и малко повече време за подготовка.

Георгиева изясни, че искането е било тези изпити да се организират в последните дни на втория образователен период, но специалистите в МОН решили да ги реалокират единствено с една седмица. Било взето решение това доближаване към края на образователната година да стане последователно.

Зам.-министърът акцентира, че главният акцент е спокойствието на децата, а не комфортът на учителите.

Тя повтори, че външните оценения след 7. клас ще се проведат на 17 юни и на 19 юни 2024 година, а тези за 10. клас - на 10 юни и на 12 юни 2024 година

Според нея подобен вид смяна не може непосредствено да даде отражение върху крайният резултат. Очакванията обаче били децата да са по-спокойни, а оценките им да са по-добри.

Георгиева обаче бе безапелационна, че това не е инструмент, който може съществено да реши съществуващите проблеми.

Относно казуса с грешките при регулиране на писмените работи на учениците, както и дозата субективизъм в този развой тя уточни, че това е идната тематика.

Нашата задача е да създадем едно дълбоко преосмисляне на това какво желаеме да реализират нашите деца при завършването на избран стадий от образованието си, съобщи Георгиева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР