Планираме да изнасяме за Съединените щати, хвали се Лука Тули,

...
Планираме да изнасяме за Съединените щати, хвали се Лука Тули,
Коментари Харесай

Южноафриканските крафт бири предизвикват стария ред

Планираме да изнасяме за Съединените щати ", хвали се Лука Тули, съсобственик на занаятчийската пивоварна Zwakala в южноафриканската североизточна провинция Лимпопо.

" Надяваме се през идните две до три седмици да изпратим цялостна партида бира ", добавя той, стоешком пред пивоварната си и наблюдавайки отвисоко реката, която обезпечава кристалночистата вода за бирата му вид " ейл ".

Южна Африка е известна по целия свят с износа си на вино, само че изостана много от манията по крафт (занаятчийската) бира, която се наложи в Съединени американски щати, преди да стане взрив във Англия, Германия и на други места. Биреният пазар е доминиран от южноафриканската пивоварна компания South African Breweries (SAB), която е по-позната с леката си бира (лагер) на налични цени, известна в по-бедните население места.

Над четири от пет бири, продавани в " нацията на дъгата ", се вършат от SAB, само че все по-голям брой занаятчийски пивоварни се пробват упорито да сложат творенията си в ръцете на пиячите в Южна Африка и отвън страната. Крафт ейл се отличава от бирата лагер, предопределена за всеобщия пазар, с по-занаятчийския си развой на произвеждане, по-малкия индустриален цикъл и новаторските усети.

Компанията за пазарни разбори Grand View Research e пресметнала, че световният пазар на крафт ейл може да доближи 500 милиарда $ до 2025 година - шест пъти повече по отношение на 2015 година. Zwakala завършва договорка с южноафриканския колос за люто пиле Nando`s за доставяне на заведенията за хранене от веригата в Съединени американски щати с бира с усет на хмел ръчна направа - огромен пробив за тяхната активност. " Стремим се също да изнасяме бирата си за Зимбабве, и за Замбия и Китай ", споделя 28-годишният Тули. " Износът скоро ще бъде значителен пазар ", предвижда той.

" Бели, брадати хипстъри "

И до момента в който южноафриканската крафт бира прави първи стъпки за одобряването си в чужбина, ръчно направеният ейл набира известност вкъщи, трансформирайки се в нишов първокачествен пазар.

В момента единствено 3 % от продаваните бири идват от занаятчийски пивоварни, само че тази цифра е повишена над три пъти от 2013 година и се чака да се увеличи до 10 % до 2022 година, съгласно браншова статистика. В Съединени американски щати крафт бирата е достигнала пазарен дял от 21%.

Един от методите за обезпечаване на достъп до вътрешния пазар ще бъде да се пробие измежду процъфтяващата междинна класа на тъмнокожите.

" Индустрията към момента значително е от бели, брадати хипстъри ", прецизира 32-годишният Цикве Молобай, който ръководи крафт марката Stimela. " Случвало се е на фестивали някои да каже: " Ама ти си черен, какво знаеш ти за бирата? ". Аз обаче съм дебелокож ", споделя той.

Въпреки провокациите, фантазията му е да създаде бира, която притегли чернокожи експерти като самия него, които нападателно са пласирали първокласни артикули като шампанско, само че са имали слаб допир с крафт ейл.

 Южноафриканските крафт бири провокират остарелия ред
© Associated Press

Местните пивовари се стремят да привлекат и бирените запалянковци и туристите със своите чудати концепции.
Йоханесбург приютява първата в Африка летищна пивоварна, която се ръководи от семейство Скосана и отвори порти за пасажерите през 2015 година.

Локалната пивоварна, която се вижда от минаващите самолети, прави месечно по 3000 литра крафт бира, измежду която тъмна, бяла, пилзнер и индийски пейл ейл (IPA). " Дори притежателят бе разчувствуван преди откриването ", отбелязва 57-годишният ръководител на управлението Брайън Скосана. Пивоварната Zwakala в Лимпопо е и туристически обект в сърцето на район, прочут с гости от страната и чужбина.

В крайник с новите трендове

" Доста американци минават отсам и много холандски туристи се стопират. Това е пазар, към който желаеме да се целим ", показва Тули. Грета Едуардс, на 67 години, е доведена в пивоварната от брачна половинка си, с цел да честват рождения ѝ ден. " Това е доста притегателно преживяване за задгранични гости. То е като да опиташ френско шампанско, с цел да го сравниш с пенливо вино ", разяснява тя.

Само че не всичко, което свети, е злато, предизвестява Луси Корн, която ръководи блога Brewmistress, списващ хроника на възходите и паденията на южноафриканската бирена промишленост. " Сега в Южна Африка има към 200 пивоварни и в случай че вляза в магазин с бири от всички тях, евентуално бих рискувал парите си за най-много 50 ", споделя тя.
Водещи пивовари също се заканват да навлязат на неразработения пазар.

 Южноафриканските крафт бири провокират остарелия ред
© Associated Press

Неотдавна холандският бирен колос Heineken сграбчи една от най-емблематичните марки южноафрикански крафт бири - Soweto Gold. За да не остане по-назад, SAB е създала своя лична гама от занаятчийски бири.

В едно от големите си уреди за произвеждане на бира край Йоханесбург майсторът пивовар Уорън Визе се гордее с триото крафт бири, които той ръчно прави, за разлика от техните еквиваленти вид лагер. " Нашите бири са задоволително разнообразни, с цел да изпъкнат и задоволително хубави, с цел да се харесат на познавачите, в случай че пък крафт бирата е оригиналност за вас, то това е добър трамплин ", изяснява той.

И до момента в който SAB има дълбоки джобове, с цел да опитва и да дадат своя отговор на крафт феномена, Луси Корн приканва към нерешителност начинаещите авантюристи, преследващи облага. " Има и такива, които се водят по новите трендове и си споделят " всички отварят крафт пивоварна, и аз ще направя същото ", отбелязва тя. " Тези младежи няма да оцелеят ", предизвестява тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: На път (1459)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР