Планира се увеличаване на капацитета на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод

...
Планира се увеличаване на капацитета на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен лети за Баку, готви сделка за 20 млрд. куб. м газ

Планира се увеличение на потенциала на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод
 Очаква се ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен да отлети за Баку  в понеделник, с цел да подписа договорка за намаляване  зависимостта на Европейски Съюз от съветската сила и облекчение на упования дефицит на газ тази зима, оповестява EU Reportеr.

Търсенето на енергийна сигурност на Европейския съюз е на път да направи значима крачка напред със договорка, която всъщност ще задължи Азербайджан да доставя в Европа да закупува  толкоз газ, колкото може да бъде превозен през тръбопроводната мрежа. Европейската комисия желае да поеме водеща роля в този развой, защото вижда съдействието сред държавите-членки като най-хубавия метод за справяне с дефицита на газ, породен от намаляването на доставките от Русия.

Този паневропейски метод ще бъде символизиран от президента фон дер Лайен, която лети до Баку, с цел да подпише договорката с президента Илхам Алиев. Според източници от комисията тя би трябвало да дойде там в понеделник.

Проект на меморандум за съгласие с Азербайджан беше публикуван от Европейска комисия до  държавните управления. В него се показва, че „ страните се стремят да поддържат двустранната търговия с природен газ, в това число посредством експорт за Европейския съюз през Южния газов кулоар на минимум 20 милиарда кубически метра газ годишно до 2027 година, в сходство с комерсиалната жизненост и пазарното търсене ”.

Съобщава се още, че са били направени незабавни проекти за увеличение на потенциала на Южния газов кулоар, който включва тръбопроводи през Азербайджан, Грузия, Турция и Гърция, като един клон пресича Адриатическо море до Италия, а различен доставя България. Планът е потенциалът на Трансанадолския газопровод ще се разшири от 16 милиарда  на 31 милиарда куб. м годишно, а  на Трансадриатическия  - от 10  на 20 милиарда.

През 2021 година 155 милиарда кубически метра газ са били превозени от Русия към Европейския съюз, 40% от потреблението. Надеждата е, че ограниченията за спестовност, от една страна, и договорката с Азербайджан, от друга, плюс доставки от източници в Северно море от Европейски Съюз и отвън Европейски Съюз, както и полутечен природен газ от по-далечни райони, ще създадат допустимо оправянето с загубата на повече от две трети от доставките на съветски газ.

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон, която също се чака в Баку този месец, означи по-рано, че Азербайджан се е „ засилил и подкрепил “ Европейски Съюз и е „ благонадежден и приближен сътрудник “. Комисията също по този начин изготви „ проект за понижаване на потреблението на газ “, с цел да помогне на Европа да премине през идната зима.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР