Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична

...
Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична
Коментари Харесай

Планира се удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни

Планира се с още месец да бъде удължена изключителната епидемиологична конюнктура у нас – до края на юни. Това съобщи в изявление за bTV основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ С оповестяването на тази конюнктура са свързани много от ограниченията, които се ползват, тъй че без нея те не могат да работят. Вероятно ще е належащо най-малко с 1 месец тя да се удължи “, добави доцент Кунчев.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Зелените коридори “ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за персоналните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат избрани в заповед. Целта – да се избегнат скупчвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна ревизия.

„ Да ускори ролята на общопрактикуващите лекари – т.е., те да получават ваксини толкоз, колкото заявят. От края на май доставките на „ Пфайзер се усилват двойно, което ще даде опция да удовлетворим съвсем на 100% техните поръчки, и да останат количества за електронната система и „ зелените коридори “, изясни доцент Кунчев.
Снимка: btvnovinite.bg
Обмислят се промени в разпоредбите за влизане в България - децата до избрана възраст да не се тестват. Обсъждат се два вид за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 година, като най-верятно ще се одобри второто предложение.

„ Според мен е по-удачно да е 5-6 година, вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно изключително в условия на граница или някъде другаде. Има най-малък риск, само че е допустим, не е толкоз огромен процентът на децата под 5 година, които пътуват, влизат в България, тъй че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората “, посочи здравният специалист.

Планира се и разширение на листата с производители на бързи проби, които да се признават, с цел да се отстрани карантина при влизане у нас. Ще се разшири и описът с страни, от които влизането е неразрешено поради разпространяването на индийския вид на вируса на територията им.

Промените се чака да бъдат „ облечени “ в заповед през новата седмица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР