Планира се премахване на паркоместа по ул. “СъборнаПешеходецът очевидно ще

...
Планира се премахване на паркоместа по ул. “СъборнаПешеходецът очевидно ще
Коментари Харесай

Пешеходецът побеждава в центъра на София

Планира се унищожаване на паркоместа по ул. “Съборна ”


Пешеходецът явно ще победи колите в центъра на София. Това се разбра от думите на основния проектант на столицата Здравко Здравков по време на Балканския архитектурен конгрес. Събитието се организира в НДК и събра водещи специалисти от балканските страни.

Здравков увери, че предстоят състезанията за възобновяване на площад „ Света Неделя “ и Зона Център на София. Той и зам.-кметът на София Евгени Крусев приготвят план за унищожаване на паркирането от едната страна на ул. “Съборна ”.

Тази година благодарение на частни вложения ще бъдат актуализирани напълно две пешеходни пространства – на ул. “Будапеща ” и на ул. “Малко Търново ”. Това разгласи Здравков по време на Балканския архитектурен конгрес, който се организира в НДК по самодейността на Съюза на архитектите в България и с поддръжката на министъра на българското европредседателство Лилян Павлова.
 София събра архитекти от Западните Балкани в Националния замък на културата. София събра архитекти от Западните Балкани в Националния замък на културата.
На събитието бяха разисквани проблемите на Западните Балкани и тяхната интеграция в Европейския съюз посредством намирането на решения в разнообразни области на архитектурата и строителството, касаещи устойчивото развиване на селищата и на цялата територия. Бяха дискутирани тематики като бързото разгръщане на градовете, и екологичното и културното съдействие сред тях.

“Стартираме с състезанието, който ще даде свързването на пешеходната част на бул. “Витоша ” с Ларгото и след това ул. “Съборна ” с Градската градина. Подготвено е заданието, чакаме много сериозен конкурс с интернационално присъединяване ”, заяви Здравков. Той акцентира, че дебата за пешеходната зона е сложен.

“Коментирахме повече от 3 ч. в Общинския съвет, че това късче от пешеходното пространство по бул. “Витоша ” от ул. “Алабин ” до бул. “Стамболийски ” би трябвало да стане пешеходно. В последна сметка СОС утвърди решението, само че в този момент се чуват още веднъж оферти пространството да се върне на колите ”, сподели основният проектант. Той смята, че мястото не може да бъде още веднъж за колите и превръщането му в пешеходно е необратим развой. “Ако успеем да освободим от коли пл. “Народно заседание ”, площадите, които имаме, даже паркоместата към пл. “Света неделя ”, това площадно пространство със напълно малко интервенция, единствено със промяна на настилката, ще стане прелестно ”, счита Здравков.

Той разяснява и Закона за устройство и застрояване на София, който сега се дебатира в Народното събрание. Според плана ще има ограничаване за височината на постройките в центъра на София до 50 м., в останалата част – до 75 м, а оттатък Околовръстното – до 15 м. Проектът предвиждаше и да се уредят зони за небостъргачи в града, само че евентуално те ще бъдат посочени не със закона, а в Общия организационен проект след приемането на визията на София. “Основната задача на една такава смяна е да не тръгне далавера с недвижими парцели ”, сподели Здравков.

На полемиката на тематика “Балканският капацитет ” участваха президентът на Международния съюз на архитектите арх. Томас Воние, български експерти, както и президентите на архитектурните организации от Албания, Босна, и Херцеговина, Косово, Македоня, Румъния, Сърбия, Черна гора и България.

Президентът на Международния съюз на архитектите арх. Томас Воние пред “Труд ”:


Столицата ви е забавен град, в който хората обичат да са на открито


Потенциалът на Балканите е огромен

 Арх. Томас Воние Арх. Томас Воние
“София е доста забавен град, подобаващ за живеене. На хората им харесва да са на открито, несъмнено, не когато вали. Има и проблеми, които би трябвало да бъдат позволени. Един от тях е трафикът, само че усещанията ми от София са доста положителни ”, това сподели пред “Труд ” президентът на Международния съюз на архитектите арх. Томас Воние. Той бе посетител на полемиката “Балканският капацитет ”, която се организира в НДК.

“Тази конференция беше доста потребна. Потенциалът на Балканите е огромен – хората, природата, гениите, градската среда. Много значимо, че страните на Балканите се събират и преодоляват разликите си. Така че капацитетът, бил той стопански, културен, или човешки, може да бъде осъществен. Вземете да вземем за пример капацитета за туризъм в балканските страни, красивата природа в България, Черна гора, Македония ”, уточни специалистът.

Според него архитектите могат да оказват помощ за развиването на целия този капацитет, тъй че да бъде непокътнато наследството, да се окуражават хората да се любуват на природата без да я разрушават.

По думите му архитектурните структури, които вършат дадена забележителност налична, би трябвало да бъдат строени по този начин, че да не я унищожават.

Арх. Мартин Пановски от Македония:


Архитектите са не запомнили по какъв начин да приказват между тях

Арх. Мартин Пановски, началник на Асоциацията на архитектите на Македония показа по време на полемиката в НДК, че архитектите са не запомнили по какъв начин да приказват между тях. “Мисля, че можем да споделим мислите си и това е единствено началото на съдействието сред страните ”, добави той. Той показа и неодобрението на архитектурната колегия в Македония по отношение на смяната на образа на центъра на столицата Скопие – Проектът “Скопие 2014 ”. По думите му, в смяната на емблематични здания в центъра са били вложени 800 млн. евро, до момента в който инфраструктурата на града е в плачевно положение.

Шефът на Албанската архитектурна асоциация арх. Арманд Вокши показа терзанието си, че в страната му монументи на културата се разрушават и на тяхно място се строят нови здания.

Доклад


Расте, само че не старее


36% от софийските жилища са в панелни блокове. Това сочи единият от отчетите, поръчани от Столична община за правене на визията на столицата за идващите 50 години напред.

Над 96% от жилищния фонд имат солидна стоманобетонна структура – панелна или солидна, а едвам 4% са с полумасивна и паянтова. По данни от 2016 година в Столичната община (СО) има общо 609 858 жилища, като 82 464 от тях са едностайни, 249 790 – двустайни, 208 369 тристайни, 47 499 – четиристайни, 10 928 – петстайни, и 10 808 с шест и повече стаи.

“Доказателство, че София пораства, само че не старее, е анализът на възрастта на зданията в града. Над 26% от жилищния фонд са под 22 години, близо 50% са под 32 година и единствено 4% са наследени отпреди 1919 година ”, показват експертите.

Връчиха премия „ Архитектон “ за повсеместен принос


Архитект Димитър Димитров получи годишната премия “Архитектон ” за повсеместен принос в региона на архитектурата за 2018 година. Димитров завоюва наградата с плана за затворен жилищен комплекс в столичния квартал Драгалевци.

“Важно за подобен комплекс е да бъде оптимално банален и адаптивен към атмосферните условия ”, счита Димитров. Той разясни, че в затворените комплекси се обезпечава умерено място за живот, надалеч от градския звук.

За влиятелната премия бяха номинирани още 3 плана – за жилищна постройка в София, за УМБАЛ “Сърце и мозък ” в Плевен и за реставрация на съществуваща актова зала в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий ” в гр. Свети Влас.

На събитието участва и ръководителят на Международния съюз на архитектите Томас Воние.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР