Планира се преговорите на Турция със САЩ за купуването на

...
Планира се преговорите на Турция със САЩ за купуването на
Коментари Харесай

Турция ще активизира преговорите със САЩ за купуването на изтребители Ф-16

Планира се договарянията на Турция със Съединени американски щати за пазаруването на изтребители Ф-16 да бъдат активизирани, съобщи през днешния ден турският министър на националната защита Хулуси Акар, представен от телевизия Хабертюрк.

При нужда в договарянията може да вземат участие и президентите на двете страни Реджеп Тайип Ердоган и Джо Байдън, уточни Хулуси Акар.

Идните дни контактите ще бъдат активизирани. Ако се постанова, може да бъдат извършени телефонни диалози или среща на нашия президент с Байдън. Оценяваме развиването на процеса като позитивно, уточни министърът на защитата на Турция.

Той сподели, че е разговарял по въпроса с американския си сътрудник Лойд Остин.

Изложихме позицията си ясно и от американска страна получихме утвърдителен отговор. Процесът се развива положително, съобщи Акар.

Анкара желае да купи от Съединени американски щати 40 изтребителя Ф-16 Блок 70 (F-16 Block-70), както и 80 комплекта за рационализация на наличното въоръжение на Турция. През март представители на Турция и Съединени американски щати организираха договаряния по въпроса за пазаруването на изтребителите Ф-16. Хулуси Акар разгласи тогава, че договарянията са минали в положителна атмосфера, оповестява Българска телеграфна агенция.

Покупката на изтребители Ф-16 и модернизацията на наличните самолети от този вид може да бъде опция за Турция за парите, изхарчени от нея по програмата за изтребителите Ф-35, от която страната бе изключена, разгласи предходната година турският президентски представител Ибрахим Калън.

В отговор на покупката от Анкара на съветските зенитно-ракетни системи С-400 през 2019 година Вашингтон приключи присъединяване на Турция в програмата за изтребителите Ф-35 и заплаши с налагане на наказания по силата на CAATSA (американския закон за противопоставяне на съперниците на Америка посредством санкции).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР