Планинският спасителен отряд от Кюстендил е оказал помощ на 32-годишен

...
Планинският спасителен отряд от Кюстендил е оказал помощ на 32-годишен
Коментари Харесай

Спасиха мъж, загубил се с моторна шейна в Осоговската планина

Планинският избавителен отряд от Кюстендил е оказал помощ на 32-годишен мъж, бедстващ в Осоговска планина, оповестиха за Радио „ Фокус “ – Кюстендил от планинският избавителен отряд към БЧК – Кюстендил. Вчера на обяд мъжът е излязъл да кара моторна шейна самичък в Осоговска планина. Изкачил се е до връх „ Човека” и от там се се е спуснал към „ Лева река”. В един миг мъглата е станала извънредно гъста и мъжът е изгубил ориентировка за местоположението си. Шейната е заседнала в преспа и той е решил да се изтегля пешком, като се движи по посока течението на реката към 3 часа. Районът е извънредно мъчно наличен със стръмни скатове и поради загубата на ориентировка и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният е подал сигнал посредством тел.112.

Организирана е избавителна акция, в която вземат присъединяване 11 души, а още трима са били в подготвеност да се включат. До потърпевшия доближават на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до подслон " Превала ". Оттам го поема втората група, която го изтегля до хижа „ Осогово “, където го предават на негови родственици извънредно отпаднал, обезводнен и уплашен. Третата група е оборудвана с всичко належащо за оказване на здравна помощ, ако потърпевшият е в тежко положение, само че за благополучие не се постанова да се включват на терен.

Според планинските спасители потърпевшият е разполагал с добра екипировка за каране на моторна шейна, само че не и за продължителното време прекарано навън и напредване в снега на ниски температури. Само шансът да има обсег на телефона и бързата и съответна реакция на екипите са го избавили от хипотермия и измръзвания и даже съдбовен край.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР