Планинските спасители от Благоевград помогнаха на турист, изпаднал в беда

...
Планинските спасители от Благоевград помогнаха на турист, изпаднал в беда
Коментари Харесай

Планински спасители помогнаха на бедстващ турист край хижа Македония

Планинските спасители от Благоевград помогнаха на екскурзиант, изпаднал в неволя и изгубил се в региона на хижа Македония. На 10.11.2017 г в 18.30 ч. е получен сигнал за бедстващ екскурзиант.

„ Свързахме се с екскурзианта и разбрахме,че няма осветяване, мъчно се придвижва в бездънен сняг и не може да откри хижата в тъмното. В 19.00 ч. след нов диалог с бедстващия разбрахме,че към този момент е изтощен, комплициран и няма да може да се оправи самичък. Инструктирахме го да се увие в спалния чувал, който носи и да ни чака на мястото където е достигнал. В 21.00 ч. спасителите Георги Ботев и Георги Ботев-младши, към този момент давахме топъл чай и кроасани на премръзналият екскурзиант на 2116 м. н.в.

Хижата беше на към 300 м. от нас по навигация, само че невидима в безлунната вечер. Снежната завивка на тази височина беше към 20см. с преспи до 40см. Туриста беше тръгнал като на разходка в градски парк-обут в летни маратонки и леко облечен. Беше влажен и мръзнещ. Не носеше ръкавици, топла шапка и осветително тяло, които са наложителни при преходи в нашите планини. Сложихме снегоходки на бедстващия и го съпроводихме до х. Бодрост където го настанихме да се изсуши и пренощува, описа спасителят Георги Ботев.

В планината към този момент е зима и не би трябвало да се подценява оборудването, тя може да коства човешки живот, предизвестиха спасителите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР