Планинските спасители от Благоевград помогнаха на пострадал турист в Рила,

...
Планинските спасители от Благоевград помогнаха на пострадал турист в Рила,
Коментари Харесай

Спасиха пострадал турист в Рила

Планинските спасители от Благоевград помогнаха на потърпевш екскурзиант в Рила, съобщи Българска национална телевизия.

Туристът е потърпевш в региона на Мечи връх в Рила, заяви началникът на Планинската избавителна работа в регионалния град Георги Ботев.

По думите му сигналът за случая е подаден към 8.50 часа тази заран. Туристът бил от група от Петрич. Той се подхлъзнал и паднал върху камък. Вследствие на удара мъжът получил фрактура на раменната става.

Планинските спасители от дежурния екип в ски-центъра се отзовават на подадения сигнал и оказват първа помощ на екскурзианта с подръчни материали. Мъжът не можел да стигне самичък до Благоевград, заради което той е бил превозен до здравно заведение от спасителите.

Стана ясно и че групата е правила преход от хижа " Рибните езера " към " Семково ", откъдето трябвало да продължат към хижа " Македония ". Крайната цел на групата бил ски-центърът " Картала ".

Георги Ботев изясни, че заран изискванията в планината са рискови. По думите му над 2 000 метра надморска височина температурата рано заран е към 2 градуса.
" Препоръчваме на хората, които излизат в тази зона, да носят топли облекла, дъждобрани и туристически обувки с добър грайфер, времето не е удобно за туристически преходи ", изясни спасителят.

Ботев разяснява и че в региона имало доста непознати туристи, които берат гъби, без да се преценяват дали може да са отровни или ядливи. Това криело спомагателна заплаха. " В буферната зона на резерват " Парангалица " има над 100 типа гъби, само че множеството от тях са отровни ", добави още планинският избавител. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР