Топящият се австрийски ледник остави тялото на отдавна мъртъв мъж

...
Планински водач откри тялото на мъж, за който се смята,
Коментари Харесай

Планински водач откри тялото на мъж, за който се смята, че е починал преди повече от 20 години, на ледник в Австрия, съобщи полицията във вторник.

Водачът откри тялото в петък на ледника Schlatenkees в Източен Тирол на надморска височина от приблизително 2900 метра (9500 фута) и уведоми полицията, която го извади с хеликоптер.

Полицията добави, че се смята, че мъжът е претърпял инцидент на ледника през 2001 г. и е пътувал с екипировка за ски туризъм.

Пари, банкова карта и шофьорска книжка са намерени в близката раница на мъжа, когото полицията условно идентифицира като 37-годишен австриец. Резултатите от ДНК ще осигурят окончателна идентификация и ще бъдат налични след няколко седмици, добави полицията.

Топящият се лед разкрива останки от немски алпинист, изгубен на ледник в Швейцария преди 37 години. Топящият се лед разкрива останки от немски алпинист, изгубен на ледник в Швейцария преди 37 години. Кантонална полиция на Вале/Kantonspolizei Wallis

Тъй като ледниците се топят поради изменението на климата, предмети и тела, които някога са се смятали за изгубени, се разкриват, каза глациологът Линдзи Никълсън от университета в Инсбрук пред CNN миналия месец, след като останките на германски алпинист, изчезнал преди 37 години, бяха открити в Швейцария.

„Ледниците са подложени на дългосрочна тенденция на топене“, каза Никълсън, добавяйки, че тенденцията се очаква да продължи, като „ниските снежни години“ допринасят за проблема.

„Намаленото количество сняг също е частично свързано с промяната в температурите, защото това, което се случва, е част от валежите, които … биха дошли под формата на сняг, сега идват под формата на дъжд. Това не помага на ледниците, а работи срещу тях“, добави тя.

Дори ако амбициозните климатични цели бъдат постигнати, според скорошни изследвания до половината от ледниците в света може да изчезнат до края на века. Глетчерът Schlatenkees, където е открито последното тяло, се е оттеглил с безпрецедентните 60-100 метра (197-328 фута) между 2019 г. и 2022 г., според Грийнпийс.

Ледникът Матануска, долинен ледник с дължина 27 мили (43,5 км), захранващ вода в река Матануска, на 10 юли 2022 г., на около 100 мили (161 км) североизточно от Анкъридж близо до Палмър, Аляска. - Изглежда, че ледникът се оттегля всяка година, тъй като пътеката за достъп за туристи и водачи трябва постоянно да се поддържа през ледникова тиня и кал, над скалистата морена и върху леда с чисти бели и наситено сини цветове. Докато Аляска е дом на около 25 000 ледника, проучванията показват, че повишаващите се глобални температури, свързани с изменението на климата, причиняват топенето на ледниците в световен мащаб. Ледникът Матануска е най-големият ледник, достъпен с кола в САЩ по частен път и заплащане на такса за достъп за обиколка на ледника с екскурзовод, което е голяма част от икономиката на туризма в региона. (Снимка от Patrick T. FALLON / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON/AFP чрез Getty Images) Ледникът Matanuska, дълъг 27 мили (43,5 km) долинен ледник, захранващ вода в река Matanuska, на 10 юли 2022 г., на около 100 мили (161 km) североизточно от Anchorage близо до Palmer, Аляска. - Изглежда, че ледникът се оттегля всяка година, тъй като пътеката за достъп за туристи и водачи трябва постоянно да се поддържа през ледникова тиня и кал, над скалистата морена и върху леда с чисти бели и наситено сини цветове. Докато Аляска е дом на около 25 000 ледника, проучванията показват, че повишаващите се глобални температури, свързани с изменението на климата, причиняват топенето на ледниците в световен мащаб. Ледникът Матануска е най-големият ледник, достъпен с кола в САЩ по частен път и заплащане на такса за достъп за обиколка на ледника с екскурзовод, което е голяма част от икономиката на туризма в региона. (Снимка от Patrick T. FALLON / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON / AFP чрез Getty Images) Патрик Т. Фалън/AFP/Getty Images

„Ако продължим с емисиите, които предаваме сега, гледаме към един до голяма степен деглацииран регион на Алпите за следващите поколения – и това е много тъжно“, предупреди Никълсън.

Такъв сценарий би имал широкообхватни въздействия. Ледниците играят жизненоважна роля в осигуряването на прясна вода за близо 2 милиарда души и също така имат ключов принос за покачването на морското равнище.

„Някои региони на света са много по-зависими от планините-ледници, отколкото ние тук – в някои случаи те са много по-уязвими от Алпите“, добави Никълсън.

Клаудия Ото от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР