Планински спасителен отряд Банско съвместно с хеликоптер от ВВС проведоха

...
Планински спасителен отряд Банско съвместно с хеликоптер от ВВС проведоха
Коментари Харесай

ПСС и военен хеликоптер спасиха белгиец в Пирин

Планински избавителен отряд Банско взаимно с хеликоптер от Военновъздушни сили организираха взаимна избавителна интервенция в Пирин през вчерашния ден. Сигналът бил за потърпевш задграничен жител в региона на връх Полежан.

По искане на Министерството на вътрешните работи в късния след обяд вертолет „ Кугар “ от авиобаза Крумово е изхвърчал към региона на връх Полежан на Пирин за осъществяване на специфична задача – избавяне на екскурзиант, белгийски жител със строшен крайник, показват от Министерството на защитата.

Спасителната интервенция е била осъществена на стръмен, мощно кръстосан и извънредно сложен за работа високопланински терен, на 300 м. под връх Полежан.

Поради динамичната метеорологична конюнктура и особеностите на релефа потреблението на лебедка е оценено като високо рисково за добиване на потърпевшия. В тясна съгласуваност с ръководителя на наземния екип, Атанас Уков, от Планинска избавителна работа Банско е определена площадка за кацане. Въпреки извънредно лимитираните размери и огромния й надолнище, екипажът в състав капитан Николай Станоев - пълководец, втори водач подполковник Стефан Стефанов, борден инженер капитан Диян Йорданов, оператор на лебедка - капитан Божидар Славчев и спасители капитан Руслан Иванов и старши сержант Стоян Колев, съумява да приземи вертолета. Само 800 м. разделят потърпевшия от вертолета, само че в тези сложни условия на спасителите са нужни повече от 2 часа, с цел да стигнат до екскурзианта, да му окажат първа помощ и на носилка да го пренесат до борда на вертолета.

Пострадалият екскурзиант е бил превозен до лифта в Банско, където го е чакала кола за спешна помощ на Бърза помощ.

В 20:16 часа вертолетът е кацнал назад на летище Крумово.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР