Планински спасител от отряда в Дупница ще направи втори опит

...
Планински спасител от отряда в Дупница ще направи втори опит
Коментари Харесай

Спасител от Дупница атакува за втори път връх в Памир

Планински избавител от отряда в Дупница ще направи втори опит за нанагорнище на връх Ленин в Памир. През 2019 година Георги Илков остана на метри от седемхилядника, а през днешния ден е окуражен да покори най-високия връх в Киргизстан, към този момент с името Али Абу Ибн Сина.

Да спасиш човешки живот е по-важно в сравнение с да изкачиш планински връх. С тези думи ни посреща Георги Илков от отряда в Дупница.

" На Трети лагер 6 200 тръгнахме да се приготвяме за изкачването на върха и единият левент от Афганистан го удари височината и ангина. Вместо към върха с двама руснаци го свалихме в лагера на 4500. Там се работи незабавно, там беше истината, че в случай че този човек не слезе надолу, там щеше да почине. Все отново майка някъде го чака, жена, деца. Утре може да съм аз ", показа той.

" Това си е вродено в нас, първо гледаш да окажеш помощ на индивида и по-късно гледаш себе си ", показа и Божидар Джокин от ПСС в Дупница.

Две години по-късно Георги е подготвен за втора офанзива на седемхилядника.

" Експедицията 18 дни е по скатовете. Включва адаптация, качване и слизане до лагерите, офанзива на върха и отново последователно слизане надолу. Има технични сектори, множеството е превъзмогване на денивелация в рамките от лагер до лагер на 1000 метра. Времето е изменчиво, от 6000 нагоре човек усеща и височина, и багаж. Лагерите са четири, сред тях се движа с към 10-12 кг багаж, което за височината не е малко ", сподели още спасителят.

Илков потегля без непотребен багаж, само че със наложителното за едно планинско катерене съоръжение - раница, въжета, спален чувал, пикел, карабинери и котки.

Връх Ленин е най-високата точка на Заалийския било и втори по височина в Памир. Изкачването е по типичен маршрут през връх Разделни и нормално няма потребност от въжени остановки за обезпечаване. Въпреки това, с цел да изкачиш върха, е належащо да си в доста добра форма и със сериозен опит във високата планина.

" Симулирам багаж и скатове, и денивелация. Ще упражнявам с 15 кг туба вода в раницата, 1000 метра денивелация. Откъм височина не съм имал проблеми, само че температурната амплитуда е много огромна - от плюс 30 до минус 20-25 ", описа Георги Илков.

След връх Елбрус, който съумя да изкачи през 2018 година, в този момент го чака могъщият Ленин.

" Ако всичко върви обикновено здравословно и климатично, мисля, че няма да има проблем. И другите двама са готови. Надяваме се да стъпим на върха ", добави Илков.

" Надявам се тази година да успее. Аз персонално съм уверен и убеден в неговите качества. Пожелавам му в действителност триумф, това ще е триумф освен за него, а и за нашия отряд ПСС в Дупница, тъй като той е част от него ", сподели Джокин.

Експедицията стартира на 29 юни, а до тогава Илков ще бъде на своя пост в региона на Седемте рилски езера като част от отряда дупнишки спасители, наричани още " ангели на планината ".

Репортер: Слави Илиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР