Планински клуб Crazy Bears (Лудите мечки) е доста популярна група

...
Планински клуб Crazy Bears (Лудите мечки) е доста популярна група
Коментари Харесай

Как се родиха Лудите мечки - от закачка с приятели до хиляди пътешественици

Планински клуб Crazy Bears (Лудите мечки) е много известна група във Facebook с над 52 хиляди почитатели, която се занимава с организирането и провеждането на планински завършения без възнаграждение на такса за лидер у нас и в чужбина. Ето по какъв начин се е родила концепцията и какви походи, и вълнуващи начинания предстоят през 2024 година:

" Името на Лудите мечки пристигна на смешка. Вървяхме си из гората, шегувахме се, че има в близост мечки и едно от девойките сподели да кръстим групата на гумените мечета. Друг другар незабавно реагира: " Вие луди ли сте, тая група, в случай че се споделя по този начин, аз повече на планина с вас няма да дойда ". И оттова пристигна Лудите мечки - Crazy Bears ", показа Желязко Великов, който е основателят на страницата във ФБ и след това създател, както и ръководител на сдружението със същото име, пред уеб страницата 19 минути.

По думите му хрумването се ражда още на първия им преход в планината - до х. Тъжа от Априлци, с нанагорнище на връх Марагидик.

" Всичките ни преходи са безвъзмездни откъм водачески услуги, само всеки си заплаща нощувките и консумативите. Първоначалната концепция потегли от група другари, поканих хора, които познавам и знаех, че са планинари и по този начин започваха нещата ", споделя Желязко.

Как се става член на съдружие Лудите мечки и какви са преимуществата

" Членовете ни са относително малко, защото това са хората, които идват непрекъснато със сдружението, което е на 1 година и половина, а групата във ФБ е на 4 години. Сдружението има 40 дейни членове, които са си платили членския импорт - 30 лева на година ", показва Желязко.

За да станеш член би трябвало да си " идвал с нас, може и веднъж, само че по изискване е 3 пъти. И в случай че ти е харесало, и искаш да продължиш да идваш с групата, може да се запишеш ".

" Предимството да станеш бясно мече е, че всеки един участник постоянно го вземаме с преимущество на събитията, има и преференции, които употребява, отстъпки от нашите сътрудници. Работим с разнообразни марки и спортни магазини, като Спорт хранилище, Къмпинг рокс, Аутсайдер, Пирин Хил. Има неща, които могат да се употребяват, единствено в случай че си част от нашето съдружие, което е сносно, и над 30% отстъпка тук-там ", изясни Великов.

Отговорници на групите и уредници

" Има други водачи и уредници, главно се занимавам аз, само че в този момент занапред започнаха и други да се ангажират с това, членове на нашето съдружие също имат право да провеждат събития ", споделя Желязко: " Имам тапия за планински лидер, нямам лиценза, само че това не ми пречи да повеждам хора без пари ". Той разясни:

" Нашата работа не е тъкмо, както при планинските водачи. Ние се познаваме множеството и всеки един член оказва помощ при организацията, воденето, нещо, в случай че би трябвало, имаме си радиостанции, има лидер начело и най-отзад, също и здравно лице, което идва на някои от походите с нас ".

Има опция искащият да се включи в даден преход да си направи самичък планинската застраховка, само че има опция и проведено, което е по-добрият вид, тъй като когато е група, цената е по-изгодна.

Какво следва

 Сърбия - вр. Миджур и вр. Трем

" Следващият ни преход ще бъде 2 дни, дори 3, тръгваме на 29 март, петък се настаняване, събираме се в Нишка баня, пренощуваме и на идващия ден даваме формален старт на планинското премеждие. Достигаме до полите на Сува планина и оттова започваме своя преход до връх Трем ", показа лидерът на групата.

Във ФБ има повече информация на страницата на планински клуб Crazy Bears, а също по този начин и на страница на сдружението, която е за по-официални работи, по думите на Великов.

На 4,5,6 април е идващият поход, който е до Спано поле.

След него ще създадем поход до хижа Рай и Райското пръскало, и още други пръскала в региона на Карлово, ще забележим доста забавни водопади, само че към момента не е пуснато събитието във ФБ.

Вече в средата на април ще се състои общо заседание на сдружението, където се чака да бъде определен чисто нов директорски съвет.

" Освен че вършим тези направления в България, организираме и при нашите съседки: предходната година ходихме на връх Триглав, Словения, също по този начин изкачихме Олимп - вр. Митикас. Това, което ни следва тази година е да изкачим първенеца на Турция - Връх Арарат, който е над 5 хиляди метра надморска височина.. Последният преход беше предишния уикенд, 40 луди мечета качихме връх Мусала ", показа уредникът.

Купони и годишни сбирки

Правят всяка година колекция юли месец, когато е рождения ден на групата. Има и Коледно празненство. На " 27 юли е рожденият ден, само че купонът е според от това, по кое време се падна уикендът ", разясни Желязко.

Най-масовият поход на Лудите мечки - 350 души " В Царството на дивите циклами "

" Всяка година, като традиция, взаимно с община Дряново вършим всеобщи преходи, и то освен с нея, а и с други общини, като Трявна. Имаме една самодейност Събуди Балкана - тя цели да възвърне забравени туристически направления или да сътвори нови такива във всяка една дестинация, която се намира към Стара планина, Предбалкана или долу - Южна България, Средна гора. Община Елена проявен интерес да създадем нещо взаимно с тях, което уповавам се да се получи ", уточни Желязко.

През 2023 година са събрали 350 участници в обичайния поход - " В царството на дивите циклами ".

Той стартира от Дряновския манастир, минава през известната еко пътека Виа Ферата, продължава през една много атрактивна канара Чуката, слиза на чешмата Света Марина, оттова към този момент е спукането към Дряново и към моста на Колю Фичето. Целият маршрут продължава 5 часа.

  " Интересното там е, че целият регион на Дряновския манастир има тези цветчета циклами и оттова идва името " В Царството на дивите циклами ", изясни създателят на Лудите мечки.

" Тези над 300 души идват единствено за един ден на събитието, те не са с нощувка в къща за посетители или хижа, другояче на местата за преспиване най-големите ни организации са били към 50-55 души ", разясни Желязко.

По пътя на императора

" Имаме за цел да създадем нови туристически направления. Има един поход, за първи път споделям за него, той се споделя По пътя на императора - става дума за поход, който минава край римски селища, римски мостове в региона на Дряново и е много забавен и атрактивен маршрут. Тепърва следва да обходим и да го маркираме, мислим тази година ", разкри за най-новата самодейност на сдружението Великов.

Според него името звучи малко грандоманско, само че пък е забавно, тъй като " в региона е минавала част от Римската империя, има си римски замъци, села, и това до известна степен ще притегли вниманието на хората ".

" Все още не сме правили трасиране на маршрута, намислено е от кое място би трябвало да се мине, има един римски мост, който се намира в село Туркинча, към момента не съм ходил до него да го видя, само че ми загатнаха за него и имам концепция да мине самият преход оттова и да стигне до другия мост, който се намира край село Зая, там е и записано нашето съдружие ".

Записвания 

Предварителните записвания стават във ФБ групата, има предложени или обявления, като според от това какъв е телефонът на индивида по друг метод му излизат. В тази рубрика се виждат събития, които не са направени като ивент, а са като пост. Под този пост всеки се записва с плюс един или плюс двама, като тагва индивида, който е избрал, или плюс едно мече, според по какъв начин желае да се означи.

След като се е записал с плюс 1, уредникът на събитието прави чат група във ФБ, където се включва, който е утвърден, първо с преимущество са членовете на сдружението, след това и другите хора.

" Много рядко остава човек, който да не вземем с нас на преход, и в случай че има подобен се извиняваме, само че някой път има стеснен потенциал на местата, а няма по какъв начин да вземем всички на събитията ", изясни Желязко Великов.

Симона Петрова
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР