Планински хижи в България има много. Но е грешно да

...
Планински хижи в България има много. Но е грешно да
Коментари Харесай

Красивите хижи на България

Планински хижи в България има доста. Но е неверно да си мислите, че там ще спите на дървени миндери и ще ядете безвкусна храна. Напротив, хижите са едно от най-големите ни благосъстояния - това са неповторими места, където можете да обмените опит, да послушате забавни истории, да си извършите хубави купони и да се насладите на незабравими гледки. За модерния младеж е мъчно да одобри, че в хижа ще си изкара добре и ще му бъде занимателно, в случай че не е там на 8-и декември да вземем за пример.

Природните паркове на България

Старите мостове на България

 Незнайно за какво ни е доста мъчно да се отлепим от модерните си телефони, таблети и джаджи и да си създадем един преход в планината до местенца, които ще спрат дъха ни. Е, в случай че тръгнете с токчета и фешън дрешки няма да ви се получи, макар че хижите са към този момент много комфортни места, с гостоприемни хижари, с вкусна и разнообразна храна и с неизразим романтизъм. Сгушени в едни от най-отдалечените кътчета в Стара планина, Рила или Родопите, те чакат шумните компании, които да ги изпълнят с живот.

Алеко е туристическа хижа, намираща се в местността Масловица на Витоша. Това е първата хижа на Витоша – издигната в първичния си тип в интервала 1924-1932 година

Строена е с труда и средствата на доста туристи и скиори – запалянковци, почитатели на Алеко Константинов – родоначалника на туристическото придвижване в България. Собственост е на туристическо сдружение „ Алеко Константинов “ и съставлява солидна триетажна постройка с потенциал 88 места.

 Хижа Мусала е ситуирана край брега на седмото Мусаленско езеро на надморска височина 2389 м., което я прави най-високо разположената хижа в България. Старото й име е хижа „ Сталин “. Първата хижа – дървена сграда на един етаж с мансарда е издигната през 1924-1925 година През 1930 година е приключена каменна двуетажна хижа, която изгаря през лятото на 1988 година През 1966 година БТС построява дървена двуетажна сграда, която действа и до през днешния ден. Хижата е водоснабдена, отоплява се с камина и печки на твърдо гориво.

Хижа Безбог е най-новата и съвременна хижа в Пирин. Тя е ситуирана в подножието на връх Безбог край Безбожкото езеро на височина 2236 м. Първата хижа в региона е издигната през 1960 година Била е дребна и на доста неуместно място. През април 1971 година лавина пада и я унищожава. Още на идната година стартира градежът на нова хижа – 5-етажна, с дребни и комфортни стаи, два жилището, огромна трапезария. Строежът продължава близо 10 г., като съвсем всички строителни материали – тухли, пясък, цимент и желязо са пренесени на коне.

Хижа Ястребец се намира в курортен комплекс Боровец, находящ се на 10 км от гр. Самоков, на 70 км от гр. София. Хижата е ситуирана на връх Ястребец (2369 м), в непосредствена непосредственост до горна станция на кабинковия въжен превоз и ски писти Маркуджика, с панорамен аспект към връх Мусала.

Достъпът до хижата става по туристически пътеки от курортен комплекс Боровец за към 3 часа или с кабинкова въжена линия за 20 мин.

 Хижа Орлово гнездо. Намира се на билото на Стара планина, източно от Беклемето. За заслона се отбива на билото на прохода Троян - Карнаре. Представлява солидна едноетажна постройка с вътрешни санитарни възли и баня. Заслона разполага с две спални, две стаи с по две кревати, една стая с четири кревати и нар за 15 души. Също по този начин разполага с столова, барбекю и кухня. Сградата е водоснабдена, електрифицирана, с парно отопление.

Хижа Козя стена се намира в Средна Стара планина, в Троянския дял на Национален парк “Централен Балкан ”. Разположена на 1562 м надморска височина, на самото било на Стара планина, тя е заобиколена от девствена природа и предлага гледки, спиращи дъха. Хижата съставлява солидна триетажна постройка с потенциал 92 места. Поради размерите си, структурата и разположението си през есенните, зимните и пролетните месеци хижата е много студена, а през лятото водата би трябвало да се пести. До хижата няма път, може да се стигне единствено пешком.

 Хижа Рай е ситуирана на прелестно място в Национален парк " Централен Балкан ". Прехода от Калофер е към 4-5 часа пеш и е извънредно прелестен и добре маркиран. Хижата се намира в подножието на прелестното Райско пръскало, най-високият водопад на Балканския полуостров - 124 м. От тук минава и маршрута за връх Ботев, най-високият връх в Стара планина - 2376 м. Целият маршрут, започващ от Калофер е извънредно изящен и даващ опция за приятност от чудните хубости Стара планина.

Хижа Мазалат (Злият зъб). Намира се на билото на Стара планина измежду цъфтящи еделвайси.

Строежът (1934 г.) се прави при доста сложни условия. До хижата има единствено кози пътеки, по които е пренесен строителния материал на ръце и с катъри. Първите домакини са братята Благой и Христо Яневи от Севлиево.

За една година хижата е издигната и е посрещнала първите си гости. На повърхност от 84 кв.м, хижата е обзаведена с кревати и нарове за 40-50 индивида.

 Хижа Студенец се намира в Букова планина, в курорта Пампорово и северно от Смолян на 1669 м н.в. Разположена е в северното подножие на връх Снежанка. Това е най-посещаваната хижа в Родопите. Построена е през 1936-1937 година по самодейност на туристите от Чепеларе. Те употребявали остарялата постройка на някогашната граничната застава. През 1946 година хижата е опожарена, само че чепеларските туристи я възвръщат. В непосредственост до хижата има три лифта, към връх Снежанка, към местността Ардашлъ и Малиново.

Заслон Тевно езеро е едно от най-популярните места за нощуване в северния пирински дял. Средищното му разположение и неповторимата естествена панорама в циркуса Белемето дефинират наличието му в множеството пирински направления.

Заслонът е планиран от планинаря и строител на хижи Петър Пъцков. Построен е през 1972 година Представлява двуетажна сграда със трапезария на първия етаж и общо спално помещение с нарове с потенциал 30 места.

Хижа Яворов. През 1929 година Туристическо сдружение,,Пирин’’ гр. Разлог стартира самодейността за изграждане на хижа в местността „ Суходолски поляни’’.

Първата копка е направена на 12.08.1932 година, с непринуден труд от популацията. Хижата е открита на 6 август 1933 година При освещаването й се афишира, че тя ще носи името на поета Пейо Яворов, който е бил въстаник по тези места.

Хижа Ехо е ситуирана на 1675 м н.в. в сърцето на народен парк " Централен Балкан ". Намира се на седловината Железни врата сред върховете Кавладан и Юмрука. На югозапад се издига най-високият връх на Тетевенския Балкан - Вежен (2198 м), а в долината сред него и хижата се намира резервата Царичина.

Хижата е проектирана и построена от СТПД " Академик " - Русе с присъединяване на студенти, чиновници и преподаватели от Русенския университет " Ангел Кънчев ".

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР