Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК предупреждава всички любители на

...
Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК предупреждава всички любители на
Коментари Харесай

Планинската спасителна служба: Избягвайте преходите заради бури


Планинската избавителна работа (ПСС) при БЧК предизвестява всички фенове на планината да заобикалят да подхващат преходи, изключително във високите елементи.

Туристите да наблюдават прогнозата за времето и да се преценяват с нея при излизане в планината, да са добре екипирани, да съблюдават авансово разяснения маршрут и да носят в себе си заредени мобилни телефони, подсетиха от ПСС.

Според прогнозата на синоптиците и през идващото денонощие ще има превалявания, съпроводени с гръмотевици, на повече места и по-интензивни в Южна България, по старопланинското било и в Предбалкана.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни превалявания, тук-там, основно в Стара планина, Родопите и Странджа, - интензивни и с гръмотевици. Ще духа сдържан до мощен североизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра ще са към 21 градуса, на 2000 метра - към 13 градуса.

По време на гръмотевична стихия би трябвало да се заобикаля придвижване по била и ръбове, изключително в случай че те са остри, както и секване на огромни открити пространства.

Спасителите поучават да не се минава през върхове или изолирани височини, както и пирближаване към изолирани дървета, огромни железни предмети, далекопроводи, реки и водни басейни. При придвижване туристите да съблюдават няколко метра отдалеченост един от различен, допълниха още от ПСС.

Изчакването на края на бурята би трябвало да бъде на относително безвредно място. Трябва да се заобикалят местата с единични дървета, постройки, необезопасени с гръмоотвод, както и извори или водни басейни, да се резервира отдалеченост от скалата при търсене на заслон, а огромни железни предмети би трябвало да бъдат най-малко на 10 метра от човек.

При седнало състояние туристите би трябвало да бъдат върху раница или друга изолираща поставка, със събрани стъпала, а коленете да се обзет с ръце.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР