Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК) получи

...
Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК) получи
Коментари Харесай

Дариха четири дрона с термокамери на Планинската спасителна служба

Планинската избавителна работа (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК) получи четири профилирани високотехнологични дрона с термокамери за търсене и избавяне на потърпевши в планината, дарението е на стойност 50 хил.лв., оповестиха от пресцентъра на БЧК.

Четирите съвременни устройства ще покрият територията на главните и най-натоварени планински масиви у нас, които са желани за туризъм, в това число Централен Балкан-Юг, Рила, Пирин, Славянка и Беласица, показват от БЧК.

Благодарение на тази профилирана техника, екипите на ПСС ще могат по-бързо и елементарно да локализират потърпевши в труднодостъпни терени и при неприятни метеорологични условия, както и да са по-ефективни при тежки избавителни интервенции на територията на страната.

" Само през миналата 2022 година ПСС при БЧК е оказала помощ на над 2500 потърпевши и е провела близо 170 избавителни акции във високата планина. Нашата активност е обвързвана с работа при нараснал риск и в сложни метеорологични условия. С тези дронове, от една страна, ще можем да бъдем по-бързи в откриването на потърпевшите в планината и да им окажем навременна и съответна помощ, а въпреки това ще имаме опция да щадим силите и здравето на самите планински спасители, като ги излагаме на по-малки опасности, доколкото е допустимо ”, съобщи Емил Нешев, шеф на ПСС, представен от Българска телеграфна агенция.

През 2021 година компанията, която през днешния ден подари дроновете, обезпечи за ПСС първите четири детектора за разкриване на хора, затрупани от лавини. В момента те се употребяват в Банско, Рилски езера, Витоша и Боровец. Фирмата създава и специфичен справочник за сигурност в планината, който може да помогне на всеки да възнамерява своето планинско премеждие, тъй че да бъде в сигурност, обясниха от Планинската избавителна работа.

При последните случаи на произшествия в Стара планина участваха и военнослужещи и вертолет " Кугар ". Транспортиран беше потърпевш парапланерист в региона на Сопот, а по-късно беше оказана помощ за превозването и на различен парапланерист, потърпевш в региона на хижа „ Равнец “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР