Планинската спасителна служба (ПСС) е част от състава на Българския

...
Планинската спасителна служба (ПСС) е част от състава на Българския
Коментари Харесай

Директорът на ПСС: От 530 планински спасители, само 47 са на щат, другите са доброволци

Планинската избавителна работа (ПСС) е част от състава на Българския Червен кръст. Към днешна дата службата разполага с 530 лицензирани правоспособни спасители, едвам 47 от тях са щатни чиновници и поддържат базите на ПСС в разнообразни региони на страната. Останалите спасители са доброволци, те не получават възнаграждение. Това стана известно от думите на шефа на Планинската избавителна работа Емил Нешев в ефира на БТВ.

Няма закон, който да подкрепи тези доброволци, няма закон, който да разреши освобождението им от работа, когато отиват да избавят в планината, сподели още Нешев.

По думите му доста мъчно е да събереш спасители в работен ден. Той даде образец с последните случаи на избавителни интервенции в Рила и в Пирин, в които се включиха десетки планински спасители доброволци.

" Знам какво е да вдигнеш на крайник в почивен ден 50 доброволци и какво е да ги вдигнеш в работен ден ", добави Емил Нешев. По думите му страната би трябвало да има ясна визия какво желае да реализира във връзка с избавителните интервенции освен в планината. 

Планинското избавяне е скъпа активност, всяка избавителна интервенция има разноски. Получаваме държавна дотация, само че тя е незадоволително, изясни шефът на ПСС. Той моли туристите да си вършат застраховки, които да покрият възможни разноски за избавителните акции.

Неговите наблюдения сочат, че към 20 % от хората, избавени в планината, имат застраховки. Оставалите заплащат в брой част от сумата за извършената интервенция, само че има и такива, които не откликват на такава молба, изясни Нешев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР