Планините най-сетне ще добият нормалния за зимата вид - заснежени,

...
Планините най-сетне ще добият нормалния за зимата вид - заснежени,
Коментари Харесай

Свирепа зима и опасно време! Проф. Георги Рачев стресна с пр...

Планините най-накрая ще добият естествения за зимата тип - заснежени, ще може да се карат ски, разгласи климатологът проф. Георги Рачев.

“Предстоят ни няколко топли дни. От този петък ще имаме една сериозна трансформация на времето към доста по зимно време ”, съобщи той в предаването “Тази заран ” по bTV. 

" На височина под 600 м ще вали дъжд и влажен сняг, над 1000 м ще се образува хубава снежна завивка. В събота ще застудее доста. Опасно ще бъде времето в планината. Много сняг ще падне в сряда по планинските курорти, приказваме за 30-40 см ", сподели още той.

В началото на идната седмица по върховете се чакат и още снеговалежи, като покривката може да стигне и половин метър, чакат метеоролозите.

Това би избавило ски сезона у нас, който страда - както е в цяла Европа. Десетки курорти в Алпите са с анулирани резервации, доста затвориха.

Проблем може да бъде единствено дъждът в края на тази седмица в Пампорово, където е по-ниско, само че в ски зоната в Банско преваляванията ще са от сняг, изясни професорът.

Климатологът акцентира, че доста люти студове не ни чакат. Към момента аномалията е 4-5 градуса по-топло от естественото за януари.

“Над Западните Балкани има един средиземноморски циклон и България ще попада в южния поток. Над Атлантическия океан ще има антициклонално положение и ще се построи над Англия. Това ще блокира преноса на мокър и много топъл въздух за зимата от Атлантическия океан ”, добави Рачев. 

“По всяка възможност идващите два-три дни над Западните Балкани се чакат 100-200-300 литра на кв. м превалявания. В Албания нищо чудно да има и разлив на реки. Топло ще бъде в България и от петък ще стане смяната на времето ”, сподели той.

Валежите от дъжд ще стартират в четвъртък вечерта и петък, добави Рачев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР