Планината може да бъде опасна дотолкова, доколкото си я направим

...
Планината може да бъде опасна дотолкова, доколкото си я направим
Коментари Харесай

Ходенето в планината - ако се подходи с уважение...

Планината може да бъде рискова дотолкоз, доколкото си я създадем да е такава . Планината е такава, каквато е, изискванията са такива, каквито са и оттова нататък нашето престояване в планината би трябвало да бъде съобразено с безусловно всичко. Това съобщи пред News.bg шефът на Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Емил Неше в. В началото на празничните дни, когато доста от нас ще тръгнат да изкачват върхове, планинските спасители ще са на своя пост 24/7 , само че се надяват да имат по-малко работа.

Емил Нешев пък съобщи, че в случай че се подходи с схващане, почитание и отговорно, пребиваването в планината може да бъде прелестно. " Просто не може да се загърбват някои правила ", предизвести той, защото обръщането на тил води до произшествия .

Той посъветва туристите да бъдат добре осведомени с планината, да знаят къде отиват, да проучат маршрутите, да преценяват дали са подготвени за подобен преход, да знаят какви рискове крият маршрутите и да се приготвят за тях, с верни екипировка, познания, с добра компания, тъй че да няма разкъсвания по време на придвижването и напомни за добре зареден телефон, подобаваща храна и уместно облекло.

При потребност от помощ позвънете на тел. 112 или на Централния денонощен пост на Планинска избавителна работа при БЧК 1470 (за всички мобилни оператори) и 02 963 2000.

До началото на зимния сезон ПСС е оказала помощ на към 2 000 души , извършени са над 150 профилирани избавителни акции в планините. Най-много акции са извършени в Пирин, Стара планина, Рила, Витоша, Родопи и Осогово. 34 акции са извършени от софийския отряд на ПСС към, БЧК, в Банско са осъществени 29 акции, в Самоков - 21, в Дупница - 10.

Припомняме ви препоръките на планинските спасители, които предлагаме да спазвате:

Планиране и подготовка
Планирайте преди да тръгнете! Проучете деликатно маршрута, запознайте се с рисковите зони! Съобразете оборудването, опита си, опциите и ентусиазма на участниците в групата. Проверете метеорологичната прогноза и изискванията за региона на планувания преход. Научете съществени похвати за оказване на първа помощ! Когато сте в другарска група, уверете се, че лидерът е задоволително квалифициран и умел. Много от случаите се случват в края на деня, когато Вашата сила е изчерпана, също както и батерията на телефона Ви. Помнете, че би трябвало да заредите телефона си преди да тръгнете в планината! Носете спомагателна или външна батерия. Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут, времето, планувано за прехода, и часа на прибирането Ви. Информирайте го и при настъпили промени. Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС ! Много от мобилните телефони имат опция за изпращане на координатите на местоположението им. Уверете се, че знаете по какъв начин да го извършите.
Облекло и обувки
Носете комфортни обувки, подобаващи за планински преходи. Съветваме Ви да носите облекла с ярки цветове, задоволително топли, направени от ветро- и водозащитни материи. Носете аварийни топли облекла, шапка и ръкавици; колкото по-високо се качвате, толкоз по-студено става.
Храна и течности
Храна   - Освен храната, която всекидневно носите, вземете и шоколад, фурми или други сходни сладки неща, които бързо възвръщат силата. Дори Вие самите да нямате потребност от тях, те могат да са от изгода за някой различен. Течности   - При топло време обезводняването може да бъде сериозен проблем. Нашето тяло се нуждае от доста течности, както при изкачванията, по този начин и при вървене в по-равнинни местности. Обичайният банкет на течности за възрастен организъм при преход в планината е 2,5/3 литра дневно. Вземете по-голям размер течности; колкото повече персонален опит натрупвате, толкоз по-точна ще става преценката на потребностите от течности на Вашето тяло при разнообразни условия. Изотонични и други спортни питиета съдържат добър баланс от соли и въглехидрати, нужни за възобновяване на захарите, солите и минералите, които губим при потенето. Това може да понижи или избегне мускулните крампи.
Екипировката и нейното потребление
Карта и компас, както и уменията за работа с тях, би трябвало постоянно да бъдат с вас. Подходящ часовник (с GPS, барометър и висотомер) може да ви е доста потребен. Независимо от изискванията носете свирка, първенец (фенерче), аварийни акумулатори, изолиращо фолио. През зимата е нужна подобаваща екипировка за напредване.
Поведение при придвижване на групата
Не разкъсвайте групата! Обръщайте особено внимание на най-неподготвените участници, изключително на по-опасни места. Ходенето самичък в планината води до съществени опасности!
При потребност от помощ
Запазете успокоение! Бъдете подготвени да се върнете назад, в случай че изискванията в планината се извърнат против Вас; планината и на следващия ден ще бъде на същото място. Ако имате сериозен проблем, подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете SMS с вашите координати посредством мобилното приложение на ПСС. Погрижете се за пострадалия/те, като им окажете първа помощ и ги изолирате от студа, до момента в който помощта пристигна. След като сте се свързали с ПСС и знаете, че планинските спасители ще дойдат при вас, останете на място.
Мобилни телефони
Не разчитайте само на мобилния телефон да Ви помогне при непредвидена обстановка. В планините не на всички места има добър обсег. Подавайте сигнал за помощ на телефон 112! В планината даже единствено няколко крачки настрана могат да доведат до загуба на сигнала. След като един път сте се свързали с ПСС, дръжте телефона си включен и в обсег, с цел да може още веднъж да се свържем с Вас. Не провеждайте непотребни диалози - пестете батерията на Вашия телефон!
Метеорологична прогноза
Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете в планината и бъдете подготвени да измененията или да се откажете от предварителния проект, в случай че времето стане неуместно.
Опасности, които могат да се избегнат
Пропасти и стръмни скатове. Снежни или заледени преспи, изключително напролет и лятото. Много стръмни тревни скатове, изключително в случай че са влажни, мокри или заледени. Нестабилни каменни блокове. Дерета, клисури или речни корита. Потоци и реки при огромни превалявания. Снежни козирки по ръбовете и билата. Надценяване на Вашите благоприятни условия или опит. Загуба на централизация, изключително в края на дълъг ден.
Опасности, за които е належащо да следим непрекъснато
Промяна на времето - може да се случи внезапно и да е доста по-екстремна от плануваното в метеорологичната прогноза. Заледени сектори, снежни преспи по пътеката - носете котки и пикел, които знаете по какъв начин да употребявате. Прекомерни мраз или жега (подходящо облекло). Признаци на изтощеност (разпознавайте сигналите, които Ви дава тялото, спрете за отмора и запазете топлината си). Инцидент/заболяване (не изпадайте в суматоха - в случай че изпратите някого за помощ, останете на място, с цел да сте сигурни, че планинските спасители знаят тъкмо къде да Ви намерят). В стресова обстановка и напрегнат времето тече друго.
Гордост
Не е срамно да се върнете, в случай че имате подозрения и не сте сигурни. Групата се преценява с опциите на най-слабия участник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР