Планина от мъртви водорасли „краси един от плажовете на Сарафово

...
Планина от мъртви водорасли „краси един от плажовете на Сарафово
Коментари Харесай

Тонове водорасли на плажовете на Сарафово край Бургас

Планина от мъртви водорасли „ краси " един от плажовете на Сарафово край Бургас. На пръв взор наподобява, че мъртвата маса е оставена да гние. Именно по тази причина е бил подаден сигнал до районната екоинспекция, която ревизира случая на 8 юни. Оказва се обаче, че нарушавания не са открити, най-малко към този момент.

По данни на община Бургас се откри, че водораслите се струпват тук за оттичане на водата в морето и последващото им депониране и извеждане в районно хранилище „ Братово ". Това не е нарушаване на Закона за ръководство на отпадъците, защото не са депонирани отпадъците. Те са краткотрайно съхранявани досега на депониране, изясни в ефира на „ Тази заран " Хатидже Исмаилова, ст. специалист „ Управление на отпадъците " в Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас.

Днес екоинспекторите имат среща с концесионера. Той твърди, че след изсъхването им водораслите се изнасят към зеленчукова градина. Не излиза наяве обаче какъв брой време планината от мъртвата биомаса може да остане на морския бряг и дали не крие заплаха за близките.

Според еколога Спас Узунов още значимият въпрос - за какво се появява това събитие, визира освен съответния плаж, само че и цялото Черноморие.

В момента цялото крайбрежие цъфти със синьо-зелени и цианови водорасли, които изчерпват кислорода в повърхностния пласт и основават условия за всеобщото развиване на този тип водорасло, който е в дънната част. Отмирането на биомасата води до изкарването й на брега, изясни Узунов. По думите му неправилното разположение на буните и яхтените пристанища са измежду главните аргументи за събирането на застояла вода и надлежно изхвърлянето на водораслите. Проверката по случая продължава.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР