Планетите изглежда са се подредили в права линия, за да

...
Планетите изглежда са се подредили в права линия, за да
Коментари Харесай

Истински или престорени приятели са Доналд Тръмп и Борис Джонсън?

Планетите наподобява са се подредили в права линия, с цел да дадат нов подтик на специфичните връзки сред Съединени американски щати и Обединеното кралство, с алхимията, демонстрирана от Доналд Тръмп и приемника на премиера Тереза Мей - Борис Джонсън. Но разбирателството сред двама водачи, считани за егоцентрични и от време на време с различаващи се ползи, бързо може да се усложни.

Поздравленията на американския президент не закъсняха след потвърждаването на успеха на " Борис ". " Той ще бъде страховит ", туитна Тръмп.

Послание в звук с хвалебствията, употребявани през последните месеци от милиардера републиканец, с цел да поласкаят новия началник на английските консерватори. За разлика от рецензиите му към отиващата си министър-председателка Тереза Мей, която съгласно него е свършила " доста неприятна работа по Брекзит ".

Ерата Тръмп-Мей навреди на връзките сред двамата огромни трансатлантически съдружници, както сподели и оставката на английския дипломат във Вашингтон Ким Дарък, след приключването на неласкателни бележки за американския президент.

Но при Тръмп-Джонсън " може да забележим най-тясното партньорство сред водачите на Съединени американски щати и Обединеното кралство от времето на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър ", въодушевява се Найл Гардинър, някогашен консултант на " Желязната лейди ", а през днешния ден откривател в консервативната американска експертна група " Херитидж фаундейшън " (Heritage Foundation).

Чорлава руса коса

Има няколко аргументи за това: роден в Ню Йорк, новият водач на торите споделя, че е решен да напусне Европейския съюз непременно през есента и " показва ясна проамериканска визия с очебийно желание към трансатлантически съюз ", споделя Найл Гардинър.

От което произтича идеалната обич с Доналд Тръмп - последовател на Брекзит и драговолно надъхан против Европейски Съюз.

Всичко, чак до чорлавата руса коса, наподобява сближава двамата мъже, достигнали до властта с популистката вълна.

" На хартия те са идеологически побратими, десни, популисти, против политически правилното и против системата ", изброява Йън Бремър - президент на експертното сдружение " Юрейша груп " (Eurasia Group). Но " връзката им е също доста по-нестабилна ", предизвестява политологът, интеврюиран от Агенция Франс Прес.

Според него " Борис Джонсън и Доналд Тръмп са сходни персони: никой от двамата не се придържа към идеологията, а и двамата се интересуват преди всичко от себе си ".

Анализ, който американският президент наподобява удостоверява, когато изяснява за какво " обича " толкоз новия английски водач: тъй като е " английският Тръмп ", заключи той през вчерашния ден.

И защото и двамата желаят да са в светлината на прожекторите, това може да провокира искри, в случай че да вземем за пример нетактичният Джонсън засенчи докачливия Тръмп. " Борис Джонсън е обидил доста хора, които се наскърбяват по-трудно от Доналд Тръмп ", предизвестява Йън Бремър.

Напрегнати търговски договаряния

Впрочем, идилията не постоянно е била част от срещите. Преди избирането на нюйорския предприемач за собственик на Белия дом, Джонсън беше кмет на Лондон и сподели, че желае " да избегне някои квартали на Ню Йорк ", с цел да не поема риска " да се натъкне там на Доналд Тръмп ".

Причината бяха противоречивите мнения на милиардера републиканец за мюсюлманите и радикализацията в английската столица. Впоследствие някогашният началник на английската дипломация неведнъж се разграничи от американския президент, както наскоро - по отношение на нападките против депутатките от Демократическата партия с малцинствен генезис.

Като доказателство, че единодушието всъщност бързо може да бъде разколебано, Борис Джонсън се опълчи на новия си " другар " във връзка с Иран, като оглави през май 2018 година задача - финален късмет във Вашингтон, с цел да направи безрезултатен опит да го накара да не се отдръпва от съглашението за иранската нуклеарна стратегия. Кризата с Техеран още веднъж разкрива скритото напрежение сред двамата съдружници, защото държавното управление на Тръмп даде ясно да се разбере, че задържането от Иран на английски танкер е на първо място проблем на Лондон.

И до момента в който американецът подмами Лондон с " извънредно " комерсиално съглашение след Брекзит, а британците се позоваваха на това заричане, с цел да подсигуряват, че разводът с Европа ще е потребен за стопанската система, договарянията в действителност са напрегнати.

" Въпреки че се спогаждат, ползите им не постоянно са еднопосочни ", установи Луиджи Скациери от Европейския център за промени в Лондон.

Според него, Борис Джонсън е в слаба позиция, в случай че договарянията с Брюксел тръгнат на зле и има заплаха да се препъне в " инстинктите на Тръмп за " Америка преди всичко ", което той издигна в собствен девиз.

" Тръмп надали ще направи някакви отстъпки на Обединеното кралство, в противен случай, ще търси оптимални изгоди за Съединени американски щати като упорства британците да отворят своя селскостопански и хигиеничен бранш ", предвижда той. " Толкова доста условия, които може да стигнат до такава степен, че да създадат невероятно сключването на съглашение ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР