Планетите и звездите образуват системи, които на свой ред образуват

...
Планетите и звездите образуват системи, които на свой ред образуват
Коментари Харесай

Най-голямата структура във Вселената – Великата стена BOSS

Планетите и звездите образуват системи, които на собствен ред образуват галактики също като нашия Млечен път. Но има още по-големи структури във Вселената.

Когато няколко галактики се групират дружно под действието на силата на тежестта, те образуват дължи непрекъснати влакна, известни като галактически стени или галактическа паяжина, написа The Epoch Times.

Млечният път се явява част от свръхкупа Ланикеа (Laniakea). Домът на нашата вселена – Laniakea, лимитира област, чието сечение има диаметър към 160 мегапарсека – над пет хиляди пъти повече от диаметъра на Млечния път. Масата на свръхкуповете надвишава масата на галактиката 100 хиляди пъти.

Учените към този момент знаят за Великата стена Слоан (Sloan Great Wall), която се намира на 1 милиард светлинни години от Земята и има към 1,38 милиарда светлинни години дължина. За съпоставяне Млечният път има диаметър малко повече от 100 000 светлинни години.

Новата галактическа конструкция, открита от екип учени отпред с Хайди Литцен от Института по астрофизика на Канарските острови, е с две трети по-голяма от Великата стена Слоан.

Изследователите са я нарекли BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey). Великата стена BOSS се състои от 830 галактики и се намира на към 4,5 милиарда светлинни години от нас. Откритието е направено в обсерваторията Apache Point в Ню Мексико.

Но не всички учени са на мнение, че Великата стена BOSS съставлява обединен куп и заслужава названието максимален свръхкуп във Вселената, защото галактиките в рамките на BOSS са толкоз надалеч една от друга, че е невероятно да се потвърди, че те се движат дружно.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР