Планетата Уран е единствената в Слънчевата система, която се върти

...
Планетата Уран е единствената в Слънчевата система, която се върти
Коментари Харесай

Планетата Уран е обърната настрани заради силен космически сблъсък

Планетата Уран е единствената в Слънчевата система, която се върти легнала встрани . Според английски астрономи това се дължи на мощен галактически конфликт в ранната й история , заяви АП.

Оста на Уран е наклонена на 98 градуса по отношение на орбитата към Слънцето. Никоя друга планета не е наклонена на повече от 30 градуса. Астрономите от дълго време се пробват да намерят пояснение на явлението , като допускат, че се дължи на конфликт с планета няколко пъти колкото Земята. Проблемът с тази догадка е, че луните на Уран би трябвало да са останали в истинската низина, а те са под същия надолнище.

Учени от университета в Дъръм направиха компютърни симулации, които демонстрираха, че конфликтът и преместването на Уран са станали за часове . Възможно е предизвикалият го огромен галактически обект още да е в Слънчевата система, само че надалеч, тъй че не можем да го забележим. Това изяснява наклона на Уран, както и теорията за скритата планета Х зад Плутон в Слънчевата система .

Сблъсъкът е станал преди 3 до 4 милиарда години, когато Уран още е бил заобиколен от протопланетен диск , преди да се образуват огромните луни. Тогава наклонът на оста е работил като гравитационна мощ и е наложил същия надолнище на петте огромни естествени спътника. Сблъсъкът е основал и ледената обвивка - температурата на повърхността на Уран е минус 216 градуса Целзий.

Ледът е съществена характерност за Уран и прилежащия Нептун. Преди десетина години НАСА преквалифицира двете планети като " ледени колоси " и към този момент не ги категоризира дружно с другите две големи планети в Слънчевата система - газовите колоси Сатурн и Юпитер. -->

Плутон, който е дребен и по-далече от Слънцето, а и към този момент публично не е планета, а планета-джудже, е по-изследван от Уран и Нептун. Край тях единствено за малко е прелитал апаратът " Вояджър 2 ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР