Планетата Океан: приливите и отливите се променят. Това е темата

...
Планетата Океан: приливите и отливите се променят. Това е темата
Коментари Харесай

Свръхуловът и затоплянето застрашават Световния океан

" Планетата Океан: приливите и отливите се трансформират ". Това е тематиката на тазгодишния Световен ден на океаните на Организация на обединените нации. Експерти настояват, че екосистемите в океаните, които покриват 70% от Земята и са извънредно значими за съществуването на хората и животните, се трансформират. Повишаването на температурите, свръхуловът и пластмасите заплашват нашите морета. В сериозна степен.

 
Наблюдаваме въздействия по целия свят и в несъразмерна степен в страни, които не са генерирали парникови газове. Но наред с това има и местни въздействия върху рибарството. Това може да е недеклариран, нерегламентиран или неприятно контролиран лов на риба, който има директно влияние върху океана. Когато тези многочислени въздействия се насложат едно върху друго, те оказват голямо влияние върху океана, неговото действие и изгодите му за нас, хората, и Земята.
Люси Уудол – морски биолог

Пластмасата е забележима и явна опасност. Други рискове, като световното стопляне, не са. По данни на Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати, междинната температура на повърхността на океана се е повишавала с към 0.13°C на десетилетие през последния един век.

 
Има две огромни неща, които можем да създадем, с цел да помогнем. Едното е да понижим световните излъчвания. Трябва да го създадем неотложно. А също по този начин да създадем огромни предпазени зони.
Касандра Брукс – професор по екология 

Преди дни договарящи делегации реализираха единодушие по план на контракт за преустановяване на замърсяването с пластмаси – предварителна, само че извънредно значима стъпка. Природозащитници одобриха внимателно новината, само че показаха опасения, че петролната промишленост и някои държавни управления могат да отслабят възможния контракт. Повечето пластмаси се създават от изкопаеми горива.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР