Планът за възстановяване вече е в Брюксел, но ще бъде

...
Планът за възстановяване вече е в Брюксел, но ще бъде
Коментари Харесай

Керемедчиев: Няма да получим аванс по плана през декември

Планът за възобновяване към този момент е в Брюксел, само че ще бъде ли утвърден? " Видяхме приповдигнатата атмосфера при връчването на Плана за възобновяване. Но въпреки всичко би трябвало да си свалим розовите очила и да погледнем реалистично какво ни чака. Важно е хората да схванат каква е самата процедура в идващите месеци. Европейската комисия има два месеца, с цел да прегледа този План за възобновяване, тя ще го преглежда по 11 критерия, които би трябвало да бъдат обосновани на 3 зони - A, B и C, като " А " е най-високият аршин за утвърждение. Планът, който беше квалифициран от ГЕРБ, не беше добре направен ", сподели някогашният зам.-министър на външните работи и стопанската система Милен Керемедчиев в студиото на " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че нито един от плановете и ограниченията, които страната ни предлага, не би трябвало да получи " C ".
" След тези два месеца Европейската комисия внася в Съвета на Европейски Съюз Плана към този момент за публично утвърждение. Отново към месец. Така че в в действителност идеалните условия, които са без никакви спомагателни въпроси, връщане на планове, приказваме за три месеца от датата на подаване. Декември няма да може да получим задатък. На два транша годишно се отпускат средства, следи се осъществяването на плановете и промените. И в случай че има отчасти осъществяване на някои от плановете или промените - може да има и отчасти погашение на средствата ", добави Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-министър на външните работи и стопанската система счита, че в първите три месеца на 2021 най-малко да получим 13% от тези 13 милиарда

" Реформите, които би трябвало да се създадат, са доста по-важни от плановете. Ще дам образец с прекосяването към " зелена сила ". Българската индустрия е тежко подвластна от естествените запаси като въглища. 8% от Брутният вътрешен продукт на България се обуславя от производства, които зависят от въглища. Така че България без да заложи доста ясни вероятности за закриване на този тип производства - няма да получи парите, които тя чака. Тук е сериозен и въпросът от кое място ще вземем парите, с цел да платим за всичко това. Изключително мъчно е да се предвижда точната сума, само че ние би трябвало да генерираме или нов дълг, който ще е сред 1-2 милиарда, с цел да можем да стартираме тези промени, или както, че България се причисли към 140 страни, които взеха решение за повдигане на налозите ", изясни Милен Керемедчиев.

И е безапелационен, че Брюксел доста мъчно ще даде тези 13 милиарда

А по думите му Администрацията е най-трудно реформираната сфера, тъй като тя постоянно е " добре нахранена ", с цел да може да гласоподава по избран метод.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР