Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се предоговори. Вярвам,

...
Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се предоговори. Вярвам,
Коментари Харесай

Екоминистърът: Срещу нас има 16 наказателни процедури в областта на околната сред

Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да се предоговори. Вярвам, че с напъните на служебния кабинет и специалистите, ангажирани със задачата, ще успеем по този начин да го преговорим, че България да покаже задоволително упоритост за пътя си към декарбонизация пред Европейска комисия. Това съобщи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова пред Българска национална телевизия.

Мерките би трябвало да бъдат препоръчани от Министерството на енергетиката, защото става дума за промени в тази сфера, уточни тя. Не би трябвало да се пристъпва към внезапно затваряне на работещи мощности, а съответните им други възможности би трябвало да бъдат препоръчани последователно.

" От компетентността на Министерство на околната среда и водите най-важното е по-скоро предоговаряне на така наречен междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение в действителност страната ни е поела ангажимент за поетапно понижаване година по отношение на година на издадените количества парникови газове ".

България е приела изискване да понижи нездравословните излъчвания най-малко с 55% към 2030 година по отношение на 2007-ма, когато става част от Европейския съюз.

" Европейската зелена договорка е дала пътя, по който би трябвало да вървим. Безспорно България е измежду най-енергийно интензивните и натоварени браншове с въглищните мощности. Ясно е, че би трябвало да вървим по този път, само че сега, с течението и форсмажорните условия, не смятам, че сме готови с опция, а би трябвало да подсигуряваме енергийната и националната сигурност.

Намирането на опция за декарбонизация е посредством ясни и постепенни ограничения, отговорности, изясненост какъв брой ще ни коства всичко това. Това включва в сее си околна среда, опазване на здравето, национална сигурност, финанси.

Вероятно е да има закъснение на заплащанията по Плана за възобновяване поради тези отклонения, само че положителната вест е, че въпреки всичко първият транш е пристигнал, разяснява Росица Карамфилова.

" Така или другояче по останалите промени се работи, останалите вложения са в ход. Ако някой смята, че ще е елементарно, не, ще бъде извънредно мъчно, само че ние нямаме път обратно. Трябва да продължим, с цел да достигнем до крайната цел ".

България има 16 наказателни процедури в региона на околната среда, четири от тях към този момент са затворени. Все още не плащаме за нарушавания, уточни министърът. Най-тежките нарушавания са свързани с качеството на атмосферния въздух.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР