Планът за възстановяване и устойчивост е в процес на обществено

...
Планът за възстановяване и устойчивост е в процес на обществено
Коментари Харесай

Продължава санирането на жилищни сгради без финансово участие на собствениците

Планът за възобновяване и резистентност е в развой на публично разискване. Общините са бенефициенти по този проект. От трите милиарда лв., които ще бъдат отделени за енергийна успеваемост по единия от стълбовете - „ Зелена България “, 1 милиард и 728 милиона ще бъдат ориентирани към повишението на енергийната успеваемост в жилищния сграден фонд, съобщи пред БНР министърът на районното развиване и благоустройствата Петя Аврамова.

Новият детайл е енергийна успеваемост на системите за външно изкуствено осветяване.

„ Около 90% от този милиард 728 милиона ще бъдат за многофамилни жилищни здания “, посочи тя. По този проект към този момент ще могат да се санират и еднофамилни жилищни здания.

Санирането на парцелите на хората с към този момент придвижени документи по националната Програма за енергийна успеваемост, които чакат, ще бъде трансферирано и придвижено по новата стратегия с Плана за възобновяване и резистентност. Над 3000 са подадените документи, които са в Българската банка за развиване. Има и обекти, които чакат по Оперативна програма „ Региони в напредък “, уточни Петя Аврамова. „ В идващия програмен интервал ще можем да санираме над 3 хиляди обекта “, посочи тя.

Колко ще доплащат притежателите за саниране? Разработват се 4 разновидността, тъй че притежателите на жилища в многофамилни и еднофамилни жилищни здания да нямат лично финансиране сега на осъществяване на тази активност по саниране и енергийна успеваемост, стана ясно от думите на Аврамова.

2022 многофамилни жилищни здания са в Програмата за енергийна успеваемост, която беше финансирана с 2 милиарда лв.. В Плана за резистентност са заложени освен външни изолации, замяна на дограма, хидро и топлоизолация на покривни структури, а и по-интелигентни системи за енергийна успеваемост, акцентира Аврамова.

„ Кабинетът се преценява с мнението на специалистите, а те считат, че един локдаун не би бил сполучлив в актуалната конюнктура. След локдаун вирусът няма да изчезне и хората ще би трябвало отново да търпят ограничаващи ограничения. Хората, които са здрави, които са преболедували, би трябвало да вървят на работа, да имат естествен живот, тъй като и душевен тази зараза дава отблясъци “, сподели още районният министър.

Относно проектозакона за водоснабдяване и канализация, който бе подложен на критика от някогашния омбудсман Мая Манолова и от настоящия Диана Ковачева, министърът на районното развиване уточни, че се спекулира с изказванията за покачване на цената на водата.

„ Спекулативно е изказванието за повишение на цената на водата. В закона такива текстове няма, категорично е записано, че се резервира обществената търпимост на цената на водата “, означи Петя Аврамова. Има текст в закона, който разписва подпомагането на уязвимите консуматори през разпоредба, посочи тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР