Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и

...
Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и
Коментари Харесай

Дончев: Публичното финансиране е като лекарство - дозирано правилно, върши добра работа

Планът за възобновяване и резистентност е инструмент, който може и ще помогне за растеж на Брутният вътрешен продукт по отношение на страните в Европейски Съюз. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн обществена полемика, отдадена на втория дирек от Националния проект за възобновяване и резистентност – „ Зелена България”, съобщи Агенция „ Фокус “.

„ Имаме да наваксаме във всички сфери. Куп браншове са мощно недофинансирани. Това е освен сферата на енергийната успеваемост, водния бранш, пътния и железопътния “, сподели той.

„ Първо добре е да се добива и да се изнася мед. По-добро от износа на медни плоскости в случай че може да произвеждаме електрически кабели и проводници. Още по-добре би било да произвеждаме електромотори и трансформатори и по-късно електронни съставни елементи. Аз си мисля, че това е вярната посока. Аз си мисля, че ролята на държавните тласъци е значима, само че е въпрос на смелост и софтуерно равнище на българския бизнес “, добави Дончев.

„ Публичното финансиране има темперамент на лекарство. Ако то е дозирано вярно, прави добра работа. Ако обаче се предозира, би могло да има противоположен резултат. Всички мероприятия свързани с енергийната успеваемост, ще бъдат съфинансирани “, сподели още той. Дончев добави, че микромениджмънтът е ключа, да бъдат ефикасни и да увличат в допълнение финансиране.

„ След 10 години България би трябвало да е подготвена да покрива тези обществени вложения без външно финансиране.

Ние имаме два сюжета. Да продължим развиване с сдържан напредък във всяка от сферите. Това е нелош сюжет. На мен ми се желае най-малко в няколко области да не бъдем толкоз умерени в напредъка напред, тъй като в случай че погледнете числата, България е влезнала в Европейски Съюз Брутният вътрешен продукт 31% на глава на популацията по отношение на междинното европейско. Сега сме с 20% нагоре.

Целевата стойност и то в пай интервал би трябвало да е 70% от средноевропейското. Ние не можем да чакаме 12 и 13 години за идващите 20% растеж. Ние би трябвало да сме задоволително мъдри и дръзки да си сложим национална цел това да се случи за интервал по-кратък от 10 години.

Да, проектът за възобновяване и резистентност е инструмент, който може и ще помогне за това “, акцентира той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР