Планът за възстановяване дава значим ресурс, забавянето му беше оправдано“.

Планът за възстановяване дава значим ресурс, забавянето му беше оправдано“. ...

Атанас Пеканов: Забавянето на Плана за възстановяване беше оправдано


„Планът за възстановяване дава значим ресурс, забавянето му беше оправдано“. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства  пред БТВ. По думите му правителството се е постарало да защити тези средства по най-добрия начин.

Относно парите за бизнеса Пеканов коментира, че те ще бъдат разделени на две части – едните ще са под формата на грантове за фирмите, а другите като финансови инструменти. „Този подход трябва да се внедри в страната ни, за да има възвръщаемост“, каза той. „2038 година е индикативна за излизане от въглищата. Темата е много важна. Важно е в следващите години да намерим устойчиво препитание за хората в тази сфера. Тази дата ни помага, тя е част от стратегията“, коментира Пеканов.

Кабинетът прие Плана за възстановяване, представят го пред ЕК в петък Кабинетът прие Плана за възстановяване, представят го пред ЕК в петък
Служебното правителство прие Плана за възстановяване и устойчивост, който утре ще бъде представен и пред Европейската комисия. Това съо...

По думите му красотата на Плана за възстановяване е, че няма как да се отметнат от дългосрочната визия за страната ни, защото бъдещите кабинети рискуват да загубят средствата. На въпрос какви са плановете му след като приключи с политиката, Пеканов не даде категоричен отговор. „Иска ми се да се върна в университета, но когато трябва да се приложат правилните политики, човек трябва да поеме отговорност“, каза Пеканов.

Източник: actualno.com