"Планът за въвеждане на еврото е приет миналата година и

...
"Планът за въвеждане на еврото е приет миналата година и
Коментари Харесай

Асен Василев: Еврото трябва да бъде въведено до 1 януари 2024 г.

"Планът за въвеждане на еврото е признат предходната година и е оповестен за публично разискване, като са получени механически бележки за някои от периодите. Еврото се вкарва по настоящ курс. Няма смяна в курса. Целевата дата е 1 януари 2024 година Ние стоим зад това еврото да бъде въведено ". Това сподели вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарен блиц надзор в отговор на въпрос на депутата Цончо Ганев към момента ли стои зад мнението, че България би трябвало да вкара еврото от 2024 година.
"Последните 5 месеца станахме очевидци на няколко доста съществени рецесии – едната стартира с повишение цените на енергоизточниците. Втората огромна рецесия е войната в Украйна, която докара до по-трудни и скъпи доставки, както и запасяване с снабдяване ", съобщи Василев.
"Това, което ние следим, е доста нарастване на производството в българската стопанска система. Увеличението е с над 20%. Същото нещо се отнася и за износа. Това се дължи значително на българските компании и на българските служащи, които са си свършили добре работата и са били ефикасни ", добави той.
По думите му държавното управление, благодарение на Народното събрание, съумя да обезпечи относително постоянни цени на главните енергоизточници.
"Цената на електрическата енергия за бита е на равнищата от юли месец предходната година. Това е невиждано в Европа ", акцентира Василев.
Той добави, че макар спирането на доставките на газ, ценовите равнища, които сега "Булгаргаз " декларира в КЕВР, са сходни или малко по-ниски от тези, които бяха април месец.
На въпрос на депутата Цончо Ганев към момента ли стои зад мнението, че България би трябвало да вкара еврото от 2024 година, министърът съобщи, че Планът за въвеждане на еврото е признат предходната година и е оповестен за публично разискване, като са получени механически бележки за някои от периодите.
И добави: "Еврото се вкарва по настоящ курс. Няма смяна в курса. Целевата дата е 1 януари 2024 година Вие ме попитахте дали ние стоим зад това еврото да бъде въведено и отговорът е "да ".
Народното заседание организира блиц надзор и постоянен парламентарен надзор. Премиерът Кирил Петков и неговите заместници ще дават отговор на настоящи въпроси на депутати. В рамките на постоянния надзор ще вземат участие министър-председателят, вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов, Гроздан Караджов, Калина Константинова и още 10 министри.
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев ще показа повече планове за идната актуализация на бюджета, както и разноските, които са нужни за използването на пакета от ограничения, свързани с войната в Украйна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР