Планът за въвеждане на еврото е приет миналата година и

...
Планът за въвеждане на еврото е приет миналата година и
Коментари Харесай

Василев: Стоим зад това еврото да бъде въведено

" Планът за въвеждане на еврото е признат предходната година и е оповестен за публично разискване, като са получени механически бележки за някои от периодите. Еврото се вкарва по настоящ курс. Няма смяна в курса. Целевата дата е 1 януари 2024 година Ние стоим зад това еврото да бъде въведено " . Това сподели вицепремиерът и финансов министър Асен Василев     по време на парламентарен блиц надзор в отговор на въпрос на депутата Цончо Ганев към момента ли стои зад мнението, че България би трябвало да вкара еврото от 2024 година .

" Последните 5 месеца станахме очевидци на няколко доста съществени рецесии – едната стартира с повишение цените на енергоизточниците. Втората огромна рецесия е войната в Украйна, която докара до по-трудни и скъпи доставки, както и запасяване с снабдяване ", съобщи Василев.

" Това, което ние следим, е доста нарастване на производството в българската стопанска система . Увеличението е с над 20%. Същото нещо се отнася и за износа. Това се дължи значително на българските компании и на българските служащи, които са си свършили добре работата и са били ефикасни ", добави той.

По думите му държавното управление, благодарение на Народното събрание, съумя да обезпечи относително постоянни цени на главните енергоизточници.



" Цената на електрическата енергия за бита е на равнищата от юли месец предходната година . Това е невиждано в Европа ", акцентира Василев.

Той добави, че макар спирането на доставките на газ, ценовите равнища, които сега " Булгаргаз " декларира в КЕВР, са сходни или малко по-ниски от тези, които бяха април месец.

На въпрос на депутата Цончо Ганев към момента ли стои зад мнението, че България би трябвало да вкара еврото от 2024 година , министърът съобщи, че Планът за въвеждане на еврото е признат предходната година и е оповестен за публично разискване, като са получени механически бележки за някои от периодите. 

И добави: " Еврото се вкарва по настоящ курс. Няма смяна в курса. Целевата дата е 1 януари 2024 година Вие ме попитахте дали ние стоим зад това еврото да бъде въведено и отговорът е " да ". 

Народното събрание организира блиц контрол и редовен парламентарен надзор . Премиерът Кирил Петков и неговите заместници ще дават отговор на настоящи въпроси на депутати. В рамките на постоянния надзор ще вземат участие министър-председателят, вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов, Гроздан Караджов, Калина Константинова и още 10 министри.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев ще показа повече планове за идната актуализация на бюджета, както и разноските, които са нужни за използването на пакета от ограничения, свързани с войната в Украйна. 

Очаквайте детайлности.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР